Βελουτέ σούπα σπανάκι με φρέσκα κρεμμυδάκια και φέτα

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο*
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
1½ λίτρο νερό
μοσχοκάρυδο τριμμένο, κατά βούληση
χυμός λεμονιού, κατά βούληση
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φέτα ή ανθότυρο, για το σερβίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: (για4 άτομα)
Διαδικασία Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το σπανάκι. Μόλις μαραθεί το σπανάκι, προσθέτουμε το νερό και μόλις το υγρό πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το σπανάκι, για περίπου 15-20 λεπτά.

Συνταγή: Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και χυμό λεμονιού και μεταφέρουμε το όλον στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις). Πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι να προκύψει μια λεία σούπα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φέτα ή ανθότυρο στην πολτοποίηση, αλλιώς κρατάμε το τυρί για το γαρνίρισμα. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, σουρώνουμε το όλον από λεπτό σουρωτήρι. Δοκιμάζουμε τη σούπα και προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται: λεμόνι, μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα ή ανθότυρο (αν δεν τα βάλαμε στην πολτοποίηση) και κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, στο τραπέζι σερβίρουμε αυγά βραστά ή μια απλή ομελέτα.

Συμβουλές

Για να δώσουμε γευστικό βάθος στη σούπα, προσθέτουμε 1 φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο κατά μήκος στη μέση μαζί με το νερό. Βράζουμε για 15-20 λεπτά, όπως περιγράφουμε. Έτσι, είναι σαν να χρησιμοποιούμε ζωμό κοτόπουλου, τον οποίο όμως φτιάχνουμε συγχρόνως με τη σούπα. Το κοτόπουλο το κόβουμε κομματάκια και φτιάχνουμε μια στραπατσάδα για να σερβίρουμε στο τραπέζι μαζί με τη σούπα.

Πηγή: Γαστρονόμος

You may also like