Η γυναίκα… σε αριθμούς

Σήμερα που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναμφίβολα μπορούμε να μιλήσουμε για όλα όσα έχει κερδίσει έως σήμερα: από αυτά που σήμερα νοούνται ως αυτονόητα, όπως δικαίωμα στην ψήφο, ως την θέση της στον εργασιακό τομέα. Ποια είναι όμως η θέση της με βάσει τους αριθμούς;

               Πριν λίγο καιρό η Nestpick  διεξήγαγε μία online δημοσκόπηση λαμβάνοντας δείγματα από εκατό χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) αναφορικά με την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Στη δημοσκόπηση τέθηκαν ερωτήσεις σε σχέση με το πώς θα βαθμολογούσε κανείς τη θέση της γυναίκας στη χώρα του, όπως τη μισθολογική διαφορά ανάμεσα σ’αυτήν κι έναν άνδρα εργαζόμενο, πόσες γυναίκες δρουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αν νιώθουν ασφάλεια (σε τι ποσοστό, λόγου χάρη, μία γυναίκα μπορεί να πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας) κοκ. Στη συνέχεια, τα στοιχεία από τις απαντήσεις συμψηφίστηκαν με τα δεδομένα από Παγκόσμιους Φορείς, όπως η Eurostat, η UNESCO κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αλλά για να μη σας “φουσκώνω” με λεπτομέρειες, πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

               Στον πίνακα που παρατίθεται, θα παρατηρήσετε στο δεξί του τμήμα μία συνολική βαθμολογία της κάθε χώρας, η οποία στην ουσία αντανακλά και την συνολική ποιότητα ζωής της γυναίκας. Τα πρωτεία ως ιδανικές χώρες για τη γυναίκα παίρνουν οι Σκανδιναβικές χώρες, με νικήτρια τη Νορβηγία (ακολουθούν η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Δανία), ενώ στην τέταρτη θέση κατατάσσεται ο Καναδάς. Ενδεικτικά επίσης θα ήθελα να επισημάνω την ενδέκατη θέση της Γερμανίας λαμβάνει,τη 15η της Γαλλίας, τη 17η της Ισπανίας και τη 19η του Ηνωμένου Βασιλείου.

               Όσο για την Ελλάδα, η χώρα μας καταλαμβάνει την 28η θέση με συνολική βαθμολογία 7.195, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι η τρίτη ιδανικότερη χώρα για να ζήσει μία γυναίκα στη βαλκανική χερσόνησο (η Σλοβενία βρίσκεται στην 8η θέση, ενώ η Κροατία στην 26η).

               Τι σημαίνει αυτό;

               Επιγραμματικά, ναι μεν τα τελευταία χρόνια είδαμε περισσότερα γυναικεία πρόσωπα σε κυβερνητικές θέσεις (ωστόσο το ποσοστό του 19,9% εξακολουθεί να είναι χαμηλό) αλλά και τον επαγγελματικό αθλητισμό, όμως δεν ισχύει το ίδιο για γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις σε επιχειρήσεις, ενώ εξίσου μικρό είναι το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών στη χώρα. Επίσης, παρατηρείται μία διαφορά της τάξης του 4,9% αναφορικά με τη μισθολογική διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ενώ το συνολικό βιοτικό επίπεδο βαθμολογείται με 6,85 στην κλίμακα του 10.

               Το πιο σημαντικό, όμως, κι αυτό αφορά όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα εθνικότητας, είναι η βαρύτητα που δίνουν σε κοινωνικές δομές, όπως η υγεία, η εκπαίδευση κι η ασφάλεια. Στην ουσία, αυτοί οι τρεις παράγοντες με τους οποίες οι γυναίκες αξιολογούν την χώρα στην οποία ζουν.

               Αφότου μελετήσει κανείς τα στοιχεία της δημοσκόπησης, θα καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: πως οι μάχες που δίνουν οι γυναίκες για μία ισότιμη θέση στην κοινωνία τους ναι μεν καταλήγουν νικηφόρες, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Και για να φτάσουμε στο τέλος αυτού του δρόμου με αξιοπρέπεια αλλά (γιατί όχι;) και περηφάνεια, είναι απαραίτητες οι προσπάθειες όλων μας. Άλλωστε, οι μικρές νίκες είναι αυτές που κάνουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα.

You may also like