Η θετική σκέψη δίνει χρόνια ζωής

Εάν δηλώνετε ότι είστε καλά, τότε έχετε σημαντικές πιθανότητες να είστε πράγματι καλά για πολύ, πολύ καιρό. Μια νέα μελέτη ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έδειξε ότι όσοι εθελοντές ανέφεραν ότι ήταν πολύ καλά στην υγεία τους, αντιμετώπιζαν μακροπρόθεσμα πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που ανέφεραν ότι δεν είναι καθόλου καλά.
Επουλωτική η θετική σκέψη
Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε μάλιστα να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επιδρούν στη μακροζωία, όπως το κάπνισμα, οι χρόνιες ασθένειες και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τα οποία η θετική σκέψη δρα «επουλωτικά» για τον οργανισμό.
Η μελέτη των ειδικών από τη Ζυρίχη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 σε περισσότερους από 8.000 εθελοντές. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν οι ίδιοι το επίπεδο της υγείας τους ενώ τους υπέβαλαν και σε ιατρικές εξετάσεις.
Τρεις δεκαετίες αργότερα η εξέταση επαναλήφθηκε και οι ερευνητές είδαν ότι οι εθελοντές που είχαν δώσει εξαρχής θετικές απαντήσεις σχετικά με την υγεία τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε σύγκριση με εκείνους που είχαν δώσει αρνητικές απαντήσεις.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Φέε από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης «τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι η υγεία τους είναι πολύ καλή πιθανότατα διαθέτουν χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να διατηρούν σε καλό επίπεδο την υγεία τους ή και να τη βελτιώνουν. Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν τη θετική στάση για τη ζωή, την αισιόδοξη ματιά στα πράγματα και ένα θεμελιώδες επίπεδο ικανοποίησης με τη ζωή».

 
Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και στα δύο φύλα
Από τη μελέτη προέκυψε συγκεκριμένα ότι οι άνδρες που περιέγραφαν την υγεία τους ως «πολύ κακή» είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στο διάστημα των τριών δεκαετιών σε σύγκριση με όσους περιέγραφαν την υγεία τους ως «πολύ καλή».
Στις γυναίκες οι πιθανότητες θανάτου ήταν 1,9 φορές μεγαλύτερες σε όσες ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν καλά σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν ότι ένιωθαν θαυμάσια.
Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη που αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης που κάνει το ίδιο το άτομο σχετικά με την υγεία του και τον κίνδυνο θνησιμότητας που διατρέχει.
Οι συγγραφείς της τονίζουν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν τον ευρύ ορισμό που δίνει στην έννοια της υγείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον οποίον η υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία ασθένειας, αλλά αποτελεί έναν συνδυασμό κοινωνικής, ψυχικής και φυσικής ευημερίας.

Πηγή:http://www.tovima.gr

You may also like