Η συμβολή του καλαμποκιού στην υγεία μας

H μυρωδιά του ψητού στα κάρβουνα καλαμποκιού είναι στενά συνδεδεμένη με την παιδική μας ηλικία, όταν οι γονείς μας το αγόραζαν από τους πλανόδιους πωλητές στις βραδινές βόλτες. Προσωπικά, ακόμη και τώρα δεν μπορώ να αντισταθώ στη θέα, όπου και όποτε τυχαίνει να το πετύχω. Το καλαμπόκι, όμως, μπορεί κανείς να το απολαύσει με ποικίλους τρόπους, προσθέτοντάς το και μέσα στο φαγητό ή ακόμη και βραστό με λίγο βούτυρο.

Οι επιστήμονες, όμως, αναφέρουν ότι πέρα από τη γεύση υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να το επιλέξουμε.

  1. Το λάδι του καλαμποκιού είναι χαμηλό σε λίπος αλλά με αξιόλογα ποσοστά βιταμίνης Ε καιφυτοστερόλες.
  2. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και χαλκό, καθιστώντας το μία τροφή πλούσια με μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.
  3. Τα καροτενοειδή που περιέχονται στο καλαμπόκι (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και στην αποτροπή του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
  4. Ακριβώς λόγω των καροτενοειδών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το δέρμα από το οξειδωτικό στρες.
  5. Μπορεί ακόμα να μην υπάρχουν αρκετές αποδείξεις, αλλά η κατανάλωση καλαμποκιού μπορεί παίξει ρόλο στην αποτροπή της εκκολπωματίτιδας (θύλακες στο παχύ έντερο).
  6. Το άμυλο που διατίθεται σε μεγάλο ποσοστό στο καλαμπόκι είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που έχει την ικανότητα να μας χορταίνει και να δίνει ενέργεια.

Παρά τα πολλαπλά του οφέλη υπάρχουν κάποιες ενστάσεις στην κατανάλωση του καλαμποκιού, όπως για παράδειγμα όταν είναι γενετικώς επεξεργασμένο ή όταν αποτελεί συστατικό για να φτιαχτούν τροφές, όπως σιρόπι φρουκτόζης. Επίσης, εάν έχετε ευαισθησία στο πεπτικό σας σύστημα, υπάρχει περίπτωση να ερεθιστεί, παρά το γεγονός ότι το καλαμπόκι τεχνικά δεν είναι σιτηρό.

You may also like