Η υγιεινή διατροφή μπορεί να προλάβει την άνοια

ccf16a7e1f073f763302e2238c9e7a23Η μάχη ενάντια στην άνοια μάλλον θα πρέπει να απομακρυνθεί – τρόπον τινά – από αμφίβολα φαρμακευτικά σκευάσματα και να στραφεί στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με ομάδα γιατρών και επαγγελματίες υγείας σε διεθνή συνάντηση.
Σε επιστολή προς το Βρετανό υπουργό Υγείας, Jeremy Hunt, οι παραπάνω τόνισαν τη σημασία του να προτρέψουν τον κόσμο να καταναλώνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια κι ελαιόλαδο, καθώς θεωρείται «η καλύτερη και πιο άμεσα διαθέσιμη στρατηγική».
Ειδικοί σε ζητήματα άνοιας των χωρών G8 θα συγκεντρωθούν αυτή τη βδομάδα στο Λονδίνο για μία συνάντηση, την οποία συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός David Cameron, στα πλαίσια της Βρετανικής Προεδρίας της ένωσης των ισχυρότερων οικονομιών.
Ο Hunt χαρακτήρισε την άνοια ως «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία και τη φροντίδα, με τον αριθμό των ατόμων που ζουν με την πάθηση να αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως στα 135 εκατομμύρια ως το 2050, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση.
Επίσης παρατηρείται ελλιπής διάγνωση της νόσου σε Αγγλία κι Ουαλία. Οι επικρίσεις των σημερινών πολιτικών επίσης είναι θέμα προς συζήτηση, ειδικά σχετικά με την υπερσυνταγογράφηση αντιψυχωσικών φαρμάκων.
Ανάμεσα στους υπογράφοντες την παρούσα επιστολή βρίσκονται η πρώην πρόεδρος του Royal College of General Practiotioners, καθηγήτρια Clare Gerada, ο πρόεδρος του National Obesity Forum, καθηγητής David Haslam, ο καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Liverpool Simon Capewell κι ο καρδιολόγος Dr. Aseem Malhotra από το Λονδίνο.
Mediterranean diet 2Όλοι δηλώνουν πως η ενθάρρυνση του κόσμου να ακολουθεί μία πιο υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης των – δραματικά – αυξημένων ποσοστών της ασθένειας σε σύγκριση με τις φαρμακευτικές κι ιατρικές παρεμβάσεις και τα «αμφιβόλου αποτελέσματος φάρμακα». Μπορεί επίσης να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια σε καρδιοπάθειες, υπέρταση και διαβήτη.
Σ’ έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Exeter διαπιστώθηκε πως η πλειοψηφία των μελετών συνιστά πως η διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του Alzheimer.
Παρ’ όλα, αποτελέσματα σχετικά με την ήπια μειωμένη γνωστική ικανότητα – στάδιο πριν το Alzheimer και την άνοια, όπου ξεκινούν οι γνωστικές δυσκολίες – θεωρούνται ασυνεπή.
Ο Dr. Malhotra δήλωσε: «Η αποδεδειγμένη βάση της μεσογειακής διατροφής σχετικά με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών που πλήττουν το δυτικό κόσμο είναι συντριπτική. Αυτό περιλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, Alzheimer και καρκίνο. Οι πολιτικοί αλλά και το κοινό πρέπει να γνωρίζουν πως μία τέτοια διατροφή είναι πιο ισχυρή σε σχέση με τα αμφίβολα αποτελέσματα πολλών σκευασμάτων και σίγουρα δεν έχει παρενέργειες.».
Mediterranean diet 3O Δρ. Simon Poole, επικεφαλής νομικός που συνέταξε την επιστολή, είπε: «Μαθαίνοντας σε κάθε γενιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας, τη σημασία μίας καλής διατροφής για να διατηρήσουμε την καλή υγεία σε προχωρημένη ηλικία είναι μία διαδικασία που θα πάρει χρόνο, αλλά είναι πέρα για πέρα σημαντική. Απευθυνόμαστε στους πολιτικούς ώστε όχι μόνο να υποστηρίξουν τη φροντίδα και τη θεραπεία ατόμων που ήδη πάσχουν από άνοια, αλλά και να κάνουν σημαντικές επενδύσεις ώστε να δούμε οφέλη ανεξάρτητα από το χρόνο ζωής της εκάστοτε βουλής».

Πηγή:The Guardian
Photos: Pinterest

You may also like