Η Υγιεινή ζωή είναι πολύ ευκολότερη απ’όσο πιστεύουμε

Με τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας όλοι μας έχουμε βιώσει συμπτώματα όπως κόπωση, άγχος ή ακόμη και διαταραχές (αυξομειώσεις, συγκεκριμένα) στο βάρος μας. Κι ενώ πολλές φορές σκεφτήκαμε πως πρέπει να ξεκινήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε επίπεδο διατροφής, κινητοποίησης αλλά και φιλοσοφίας, άλλες τόσες (πολλές) φορές εγκαταλείψαμε για ένα πλήθος δικαιολογιών. “Δεν έχω χρόνο”, “δε βγαίνω οικονομικά” είναι μερικές από αυτές. Αν, όμως, το σκεφτούμε λίγο πιο ψύχραιμα θα διαπιστώσουμε πως τελικά… είναι πολύ ευκολότερο να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και χωρίς να αγωνιούμε για τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής στον τραπεζικό μας λογαριασμό!

Η λύση βρίσκεται σε τέσσερα σημεία κλειδιά που μπορούν να οριστούν σαν αφετηρία.

01 Φροντίζουμε να κοιμόμαστε αρκετά και σωστά. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές και τη σημασία της καλής ποιότητας του ύπνου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αϋπνίας. Τρώμε ελαφρά και τουλάχιστον δύο ώρες πριν τη ώρα κατάκλισης, κάνουμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο/ντους και απομακρυνόμαστε από κάθε τύπο οθόνης – με λίγα λόγια, τέρμα στο μηχανικό scrolling στο tablet ή το κινητό ενόσω ξαπλώνουμε!

02 Τρώμε σωστά κι υγιεινά. Δε θα σας πω να στραφείτε στη vegan διατροφή, μια που προσωπικά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Μπορούμε, όμως, να οργανώνουμε τα ψώνια της εβδομάδας σε ότι αφορά τα τρόφιμα ώστε στη λίστα μας να περιλαμβάνονται τροφές όπως λαχανικά και φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σιτηρά και δημητριακά (τα ολικής άλεσης είναι ακόμη πιο θρεπτικά), ψάρι και στη συνέχεια να κάνουμε το σωστό “πάντρεμα” στα γεύματά μας ώστε να προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνών, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

03 Πίνουμε νερό… πολύ νερό! Το… ταπεινό νεράκι είναι πολύ πιο θαυματουργό ακόμη κι από το πιο θρεπτικό mix χυμών/smoothie. Η επαρκής ενυδάτωση όχι μόνο έχει ορατά αποτελέσματα στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά είναι απαραίτητο για τη νεφρική λειτουργία (η οποία εγγυάται τα ισορροπημένα επίπεδα του νερού στο σώμα και την αποβολή των περιττών ουσιών από το σώμα) και την αρμονική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η ελάχιστη κατανάλωση είναι τα δύο λίτρα νερού την ημέρα, αλλά και στο κάτι παραπάνω δε λέμε όχι!

04 Είμαστε καλοί (κι επιεικείς) με τον εαυτό μας. Όλα ξεκινούν από το μυαλό, κακά τα ψέμματα. Το βασικό μας λάθος στην κατάκτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι πως δε νιώθουμε αρκετά σίγουροι πως μπορούμε να πετύχουμε το στόχο. Ή πιάνουμε να “μαλώνουμε” τον εαυτό μας με τη μία μέρα απουσίας από το γυμναστήριο, λόγου χάρη. Αντ’ αυτού, πρέπει να προσπερνάμε την όποια ατασθαλία και να ξέρουμε πως μία “στραβή” δε θα μας αποτρέψει από το να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας. Λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα, μία βόλτα στο πάρκο ή ακόμη και τακτικές καταχωρήσεις σε ένα ημερολόγιο μπορούν να μας βοηθήσουν να αποβάλλουμε το όποιο αίσθημα αγωνίας κι ανασφάλειας και να οπλιστούμε με επιμονή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Στην πραγματικότητα, όπως ίσως αντιληφθήκατε, μόλις κάναμε επανάληψη όσων εδώ και καιρό εγώ κι οι αγαπημένες συνεργάτιδες του The K-Magazine εφιστούμε την προσοχή σας στην επίτευξη του ευ ζην! Κι αν καταφέρουμε να τηρήσουμε με ευλάβεια αυτές τις τέσσερις αρχές, τότε η υγιεινή ζωή γίνεται ένας ακόμη πιο προσιτός στόχος χωρίς κόπο και σπατάλη χρημάτων! Εύκολο, δε νομίζετε κι εσείς;

You may also like