Η υψηλή μυϊκή δύναμη μπορεί να μας κάνει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια

Το Πανεπιστήμιο του Michigan διεξήγαγε έρευνα που κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλή μυϊκή δύναμη είναι κατά 50% πιθανότερο να ζήσουν περισσότερα χρόνια από εκείνους που υστερούν. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Gerontology: Medical Sciences, δείχνοντας για μία ακόμη φορά τη σημασία της μυϊκής ενδυνάμωσης.

«Η διατήρηση της μυϊκής δύναμης κατά τη διάρκεια της ζωής –και ειδικά σε πιο προχωρημένη ηλικία- είναι εξαιρετικά σημαντική για την μακροζωία και τη διαδικασία της ανεξάρτητης γήρανσης», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια, Kate Duchowny. Τα χέρια μας, άλλωστε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να ζούμε ανεξάρτητα καθώς προχωρούν τα χρόνια.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία από 8.326 άντρες και γυναίκες στην Αμερική, με ηλικία άνω των 65, σαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού. Μέσα από αυτήν, οι ερευνητές βρήκαν τη δύναμη της λαβής πολύ σημαντική, καθώς συνδεόταν αντιστρόφως με περιορισμούς της κινητικότητας. Για να μετρήσουν τη δύναμη, χρησιμοποίησαν ένα δυναμόμετρο, το οποίο απλά σφίγγει κάποιος και αυτό μετράει τη δύναμή του σε κιλά.

Οι ερευνητές έθεσαν, επίσης, κατώτατα όρια, σύμφωνα με τα οποία κάποιος θεωρείτο αδύναμος, κι εκείνοι που ανήκαν σε αυτά είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από τους πιο δυνατούς.

«Πολλές έρευνες γήρανσης –όχι μόνο αυτές που σχετίζονται με μυϊκή δύναμη- γίνονται συνήθως σε λευκούς ανθρώπους. Όμως, καθώς ο πληθυσμός στην Αμερική γίνεται όλο και πιο ποικίλος, έχει μεγάλη σημασία να χρησιμοποιούμε εθνικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία για αυτά τα είδη ερευνών», είπε η Duchowny.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η μέτρηση της δύναμης της λαβής θα ήταν καλό να συμπεριλαμβανόταν στη ρουτίνα μας, όχι μόνο για τους ηλικιωμένους αλλά και στη μέση ηλικία. Έτσι, αφήνεται χώρος για παρεμβάσεις νωρίτερα, κι επομένως μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουμε στην αύξηση της μακροζωίας και της ανεξαρτησίας καθώς προχωρούν τα χρόνια.

You may also like