Ιδιαίτερα πορτραίτα που σε βάζουν σε σκέψεις…

Η τέχνη δεν είναι μόνο μέσο έκφρασης συναισθημάτων, αλλά μπορεί να λειτουργήσει κι ως μία αφορμή για να προβληματιστεί κανείς για τα κακώς κείμενα των ημερών – τα οποία, δυστυχώς, όλο και πληθαίνουν.Για παράδειγμα ο Banksy δε δίστασε να χρησιμοποιήσει την τέχνη του για να κριτικάρει τις ανεπάρκειες του NHS στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Ένα από αυτά είναι και τα στερεότυπα που κυριαρχούν σε όλον τον κόσμο κι όχι μόνο την πολυπολιτισμική Αμερική που αυτές τις μέρες “βράζει” εξαιτίας του θανάτου του George Floyd.Αυτά τα στερεότυπα, λοιπόν, αποφάσισε να τα θίξει μία γραφίστρια από το Texas.

               Η Dena Nguyen ξεκίνησε πρόσφατα μία συλλογή γυναικείων πορτραίτων με τον τίτλο “This Is America” μέσω της οποίας εύχεται να καταρρίψει στερεότυπα με βάση τη φυλή, την εθνικότητα και το φύλο.Πώς το κάνει αυτό; Στολίζει το κεφάλι κάθε γυναίκας με ένα στεφάνι με άνθη που συμβολίζουν τη καταγωγή της και δημιουργεί με το τμήμα του στόματος μία “μάσκα” όπου η γυναίκα του πορτραίτου ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αυτό που την κατηγορούν.

Ας ξεκινήσουμε με το πιο χαρακτηριστικό, αυτό μίας Ασιάτισσας. Με την διασπορά του κορονοϊού ακόμη εν εξελίξει, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν τους Κινέζους για την αρχή του κακού. Ο,τιδήποτε Κινέζικο ή γενικότερα με προέλευση από χώρες της Άπω Ανατολής έμοιαζε με προσωποποιημένο κίνδυνο. Και φυσικά, οι κάτοικοι αυτών των χωρών αισθάνονται δακτυλοδεικτούμενοι.

              

               Ειδικά η Αμερική μετρά έναν αξιοπρόσεκτο πληθυσμό μεταναστών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ανεξάρτητα του γεγονότος πως πολλοί από αυτούς είναι ήδη στη χώρα νόμιμα, η κοινή πεποίθηση είναι πως βρέθηκαν εκεί “από πίσω πόρτες” δημιουργώντας συμμορίες στη συνέχεια. Το πορτραίτο αυτό επιθυμεί να διορθώσει αυτήν την πεποίθηση.

              

               Φυσικά, εκτός από τους Λατίνους, και οι έγχρωμοι πολίτες βρίσκονται συχνά να απολογούνται για το χρώμα τους, καθώς πολλοί έχουν συνδυάσει τους Αφροαμερικανούς με την αυξημένη εγκληματικότητα. Αυτό το πορτραίτο οπωσδήποτε πρέπει να κυκλοφορήσει στα ΜΜΕ της Αμερικής αυτές τις μέρες…

              

               Όσο για τους Ινδιάνους; Κάποτε η ιθαγενής φυλής της ηπείρου, πλεόν θεωρούνται από κάποιους απλά “βάρβαροι”. Κάποιοι δεν τολομύν να κοιταχτούν στον καθρέφτη αν ρωτάτε εμένα…

              

               Βέβαια δε θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή ένα πορτραίτο με μία γυναίκα αραβικής καταγωγής, καθώς αυτή η καταγωγή στο μυαλό των Αμερικανών είναι συνυφασμένη με την τρομοκρατία, πόσο μάλλον όταν ακόμη οι πληγές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 δεν έχουν κλείσει.

              

               Η Nguyen, όμως, δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός συλλογής τη σεξουαλική εκμετάλλευση που υφίσταται το γυναικείο φύλο, ανεξαρτήτως καταγωγής. Σε αυτό το πορτραίτο μία γυναίκα προσπαθεί να “φωνάξει” πως δεν είναι αντικείμενο ενώ σκοτεινά χέρια απλώνονται κατά πάνω της.

              

               Μέχρι τώρα θα έχετε παρατηρήσει την επεξεργασία των ματιών στις γυναίκες και θα συμφωνήσω πως η εικόνα τους είναι κάπως τρομακτική. Ίσως, όμως, αυτή η μέθοδος είναι κι ένα μέσο ώστε η Nguyen να κάνει πιο αισθητούς τους προβληματισμούς που θέλει να μας μεταφέρει.

               Από εδώ και πέρα απλά ευελπιστούμε πως η δουλειά της Nguyen θα λειτουργήσει ως ένα μήνυμα που πρέπει να ακουστεί όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στον κόσμο…

               Πηγή &photo credits: Bored Panda

You may also like