ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ DIGITAL DETOX ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Καλώς ή κακώς, ένα ουκ ευκαταφρόνητο τμήμα της μέρας μας το περνάμε μπροστά σε μία οθόνη. Και δε μιλάω μόνο για τις ανάγκες της εργασίας μας … Ή όταν καθόμαστε το βράδυ να δούμε ένα επεισόδιο από την αγαπημένη μας σειρά ή μία ταινία. Μιλάω για το ενδιάμεσο διάστημα που περνάμε στα social media. Πείθουμε τον εαυτό μας πως αυτά λειτουργούν σα μία σύντομη διαφυγή από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Τείνουμε να ξεχνάμε τα όρια ώστε να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η εκτεταμένη χρήση των social media έχουν συνδεθεί σε πολλές έρευνες ως τώρα με αυξημένα περιστατικά άγχους ή ακόμη και κατάθλιψης. Και δυστυχώς, εξαιτίας της πανδημίας της Covid, τα κοινωνικά δίκτυα έγιναν σχεδόν το μοναδικό μας “παράθυρο” στον κόσμο.

Τώρα πια όμως, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε την πόρτα ξανά… Και να ζήσουμε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι, χωρίς φίλτρα και εφέ. Αν, λοιπόν, βρίσκεσαι στο στάδιο αναπροσαρμογής ώστε να περιορίσεις αυτή τη σχέση “πάθους” με τα social media…. Τότε σίγουρα θα βρεις στις παρακάτω γραμμές μερικές ιδέες για να το καταφέρεις! (P.S.: I’m cheering for you right now!)

               Αν αναζητάς λίγη χαλάρωση…

               …το ασυναίσθητο scrolling μπορεί να βρει το “μάστορά” του σε άλλες επιλογές! Μία βόλτα, ένα καλό βιβλίο, λίγη μουσική ή ένα χόμπι μπορούν να απελευθερώσουν το μυαλό μας από όσα μας απασχολούν. Επίσης μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο με το τετράποδο “παιδάκι” μας. Το παιχνίδι μαζί του θα μας ξενοιάσει και σίγουρα θα μας κάνει να χαμογελάσουμε!           

               Αν τα social media λειτουργούν ως κοινωνική “γέφυρα”…

               … δώσε υπόσταση σε αυτήν! Από το να προσκαλέσουμε μερικούς φίλους για φαγητό, ποτό ή για να απολαύσουμε μαζί τους μία δραστηριότητα θα ενδυναμώσουν τις κοινωνικές μας σχέσεις. Αυτές έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από τα δύο χρόνια καραντίνας και distancing . Κάτι που έπρεπε να είναι μόνο physical κι όχι social, όπως έχουμε αντιληφθεί. Επίσης, μήπως ήρθε η ώρα να οργανώσετε κι εκείνο το daytrip με την παρέα που είχε μείνει στα λόγια από το 2020; Κι ας μην ξεχνάμε πως είμαστε κομμάτι μίας κοινότητας. Η συμμετοχή μας σε μία ομάδα που σχεδιάζει δράσεις που θα υποστηρίξουν λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας όχι μόνο θα τονώσει τα social skills μας… Αλλά θα μας προσφέρει και την ικναοποίηση πως συνδράμουμε σε κάτι σημαντικό.

               Διασκέδαση δεν είναι μόνο οι online πλατφόρμες…

               Όσο διασκεδαστικό κι αν φαίνεται το TikTok (το οποίο ομολογώ το βαρέθηκα στα 15 λεπτά που το κατέβασα) δεν προσφέρει την ίδια εμπειρία με μία ταινία στο σινεμά! Κι αν στις προβολές που φιλοξενούν οι σκοτεινές αίθουσες δε βρίσκεις κάτι που να σε ελκύει… Το βιβλίο θα είναι πάντα ένας πιστός φίλος. Κι αν θέλεις κάτι πιο διαδραστικό, γιατί να μην εξερευνήσεις ξανά την πιθανότητα να εγγραφείς στο τμήμα χρορού που σκεφτόσουν π.C. (προ Covid!); Κι αν αναζητάς κάτι στην… παλάμη του χεριού σου, πλατφόρμες όπως το Spotify μας προσφέρουν επιλογές για διασκεδαστικά αλλά κι ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά podcasts.

               Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Όμως ας μην ξεχνάμε πως η ζωή μας δεν στριμώχνεται σε μία οθόνη, αλλά την έχουμε για να “απλώνεται” χάρη στις στιγμές που την κάνουν μοναδική!

               Πηγή: Health Line

Featured Image: unsplash.com/@1amfcs

You may also like