Ιχθυέλαια: Ποια είναι τα οφέλη τους στη διατροφή μας;

Τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστά από πολύ παλιά κι αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ειδικότερα τα έλαια των ψαριών έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο διθυραμβικών κριτικών παγκοσμίως.

Τα ιχθυέλαια περιέχουν τα περίφημα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λιπαρά που βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό στα ψάρια και στα φυτά. Το πιο διάσημο από αυτά τα λιπαρά είναι το εικοσαπενταϊκό οξύ που βοηθά στη σύνθεση και παραγωγή χημικών στοιχείων που έχουν σχέση με την πήξη του αίματος και τη φλεγμονή (προσταγλανδίνη-3, θρομβοκάνη-2, λευκοτριένιο-5).

Σύμφωνα με μία έρευνα, τα ιχθυέλαια, αν συνδυαστούν με μία διατροφή χαμηλών λιπαρών, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σε αντιδιαστολή, όμως, με το παραπάνω, το Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου δήλωσε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή μία δίαιτα υψηλή σε ιχθυέλαια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες του προστατικού καρκίνου.

Τα έλαια των ψαριών μπορεί να συμβάλλουν στην αποφυγή της επιλόχειας κατάθλιψης, με τους ερευνητές να προτείνουν την κατανάλωσή τους δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με μία πιλοτική μελέτη που διεξήχθη το 2007, τα ιχθυέλαια μπορούν εν δυνάμει να βοηθήσουν νέα άτομα που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα όσους πάσχουν από Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας.

Το American Journal of Physiology παρουσίασε ευρήματα που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων για περισσότερο από έναν μήνα είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία κατά τη διάρκεια αγχωτικών τεστ.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Neurology»το 2007 υποδείχθηκεότι τα ψάρια, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα φρούτα και τα λαχανικά μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας.

Πηγή

You may also like