Κάνουμε το καφέ σύμμαχό μας στο αδυνάτισμα

Μία μικρή αλλαγή στη συνήθειά μας θα κάνει τη διαφορά

Ένα ζεστό φλιτζάνι με αχνιστό καφέ είναι η “καλημέρα” που λέμε στον εαυτό μας για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Ελληνικός, espresso, καφές φίλτρου… Όποιο χαρμάνι κι αν είναι το αγαπημένο σας, δεν παραλείπεται ποτέ. Και φυσικά εφόσον καταναλώνεται με μέτρο…Ο καφές μας εφοδιάζει με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από φλεγμονές που συσχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ. Ακόμη μας βοηθά στην εξισορρόπηση του βάρους. Για την ακρίβεια, μία έρευνα του Τμήματος T. H. ChanΔημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα πως τέσσερα φλιτζάνια καφέ μπορούν να μειώσουν το σωματικό λίπος κατά 4%. Ναι, ο καφές αυξάνει το μεταβολισμό μας.

Η “παγίδα” στην οποία πολλοί πέφτουν και δεν απολαμβάνουν αυτό το όφελος του καφέ είναι ο τρόπος που προτιμούν τον καφέ τους. Και το εμπόδιο δεν είναι άλλο από τα γλυκαντικά και το γάλα που, ομολογουμένως, μαλακώνουν την έντονη γεύση του καφέ. Με τα διάφορα πρόσθετα, στην πραγματικότητα μηδενίζουμε τις φυσικές αντιοξειδωτικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ. Αυτό σημαίνει πως ναι, ακόμη κι αν είναι σκέτος, ο cappuccino που απολαμβάνουμε καθ’ οδόν για τη δουλειά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν θέλουμε να μειώσουμε το βάρος μας.

γλυκαντικά και το γάλα

Το γάλα και τα γλυκαντικά, όπως η ζάχαρη ή ακόμη κι η στέβια, αυξάνουν την ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσα στη μέρα.Ενώ επίσης είναι πιο πιθανό να μας ωθήσουν να “παραστρατήσουμε”. Δηλαδή, όσο πιο γλυκός ο καφές μας…Τόσο πιο έντονη η επιθυμία μας να πάρουμε κι εκείνα τα cookies από το αγαπημένο μας take away!

Θα συμφωνήσουμε πως ο σκέτος καφές δεν ικανοποιεί τον καθένα.Όμως έχει παρατηρηθεί πως όσοι κατήργησαν με τη μέθοδο “μαχαίρι” την προσθήκη γλυκαντικών ή γάλακτος στον καφέ τους, έκοψαν και τον ίδιο τον καφέ. Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του αγαπημένου μας καφέ προσθέτοντας και λίγη γεύση;

Μία λύση που προτείνουν οι διατροφολόγοι είναι το γάλα βρώμης. Σε σύγκριση με άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης, το γάλα βρώμης είναι πιο κρεμώδες και γλυκίζει ελαφρώς και τον καφέ μας. Μάλιστα, είναι ένα καλό εργαλείο ώστε σταδιακά να συνηθίσουμε τη γεύση του σκέτου καφέ.

Αν θέλετε κι εσείς να κάνετε τον καφέ σας σύμμαχο στην προσπάθειά σας να εξισορροπήσετε το βάρος σας, τότε δεν έχετε παρά να περιορίσετε την είσοδο της ζάχαρης στο σπίτι!

Πηγή: Eat This, Not That!

You may also like