Κάνουν τελικά καλό στην υγεία οι πατάτες;

Αν υπάρχει ένα φαγητό που καταφέρνει να κατατάσσεται στη λίστα με τα αγαπημένα όλων των ανθρώπων…Τότε αυτό είναι χωρίς αμφιβολία οι πατάτες. Πολλά έχουν, όμως, ακουστεί κατά καιρούς για το κατά πόσο αποτελούν μια υγιεινή τροφή και τον αντίκτυπο που έχουν στον οργανισμό μας.

Ως γνωστόν, οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες κι αυτό αποτελεί την βασική αιτία που έχουν βρεθεί στα πυρά των διατροφολόγων… Αλλά είναι πιο υγιεινές απ’ όσο πιστεύατε μέχρι σήμερα. Οι πατάτες προσφέρουν μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, έχουν την ικανότητα να κρατούν την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερη ώρα. Επομένως μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη περιττών θερμίδων.

Το κάλιο που περιέχουν μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία της αρτηριακής πίεσης και του καρδιαγγειακού συστήματος. Σύμφωνα με έρευνες, η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σχετικών ασθενειών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι πατάτες, σε αντίθεση με άλλες τροφές με τις οποίες συσχετίζονται και είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια, έχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Β6 (μία βιταμίνη που βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Χάρη στη βιταμίνη Β9, που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στη φλούδα, εμποδίζουν την παραγωγή των ορμονών του στρες κι επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Φυσικά, τα παραπάνω δε σημαίνουν την κατανάλωση της πατάτας χωρίς μέτρο και υπό οποιαδήποτε μαγειρική μέθοδο. Η προτίμηση πατάτας στο φούρνο αντί για τηγανητή, για παράδειγμα, αποτελεί την αισθητά πιο υγιεινή εκδοχή της. Όπως επίσης, αντί να παραγγείλετε πατάτες από κάποιο μαγαζί που δε γνωρίζετε πώς έχουν μαγειρευτεί και με τι προϊόντα … Μπορείτε να τις φτιάχνετε εσείς για να ελέγχετε την όλη διαδικασία.

 

You may also like