Κάντε το τάισμα εύκολη υπόθεση

Baby Boy Eating in Highchair --- Image by © CorbisΌταν το μωρό σας είναι περίπου 6 μηνών, είναι η ώρα να προσθέσετε στη διατροφή του τη στέρεη τροφή, πέρα από το γάλα… Ο απογαλακτισμός είναι ένα μεγάλο βήμα γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίσετε να του αναπτύξετε συνήθειες υγιεινής διατροφής.

Τι να του δώσετε:
-Η ποσότητα που τρώει το μωρό σας αλλάζει. Γύρω στους 6 μήνες δύο κουταλάκια του γλυκού μία φορά την ημέρα είναι αρκετό, αν και μπορεί να φάει και περισσότερο. Μέχρι τον 1 χρόνο, ένα κυρίως γεύμα με μερικές κουταλιές φαγητού είναι υπεραρκετό.
-όταν τα μωρά είναι αρκετά μεγάλα για στέρεη τροφή, ενθαρρύνετέ τα να φάνε υγιεινά φαγητά, όπως φρούτα και λαχανικά, εννοώντας 5 μερίδες την ημέρα. (παιδική μερίδα όχι η δική μας)
-Προσπαθήστε να αποφύγετε τις έτοιμες τροφές σε βαζάκι.Μαγειρέψτε για δύο μέρες, δεν θα πάθει τίποτα αν φάει δύο μέρες το ίδιο φαγητό.
-Βάλτε στη διατροφή του μοσχάρι, κοτόπουλο και ψάρι, από μία φορά την εβδομάδα και συμπληρώστε το γεύμα με καρότο, πατάτα, κολοκυθάκι, ντομάτα…
-Όταν το επιτρέψει η παιδίατρος συμπεριλάβετε φασόλια, αρακά, φακές και αυγά για πρωτεΐνες και σίδηρο. Το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα είναι σημαντικά για το ασβέστιο.

bef94a78d2a6e489be4b475840db9601Πως θα ξεπεράσετε τα κοινά προβλήματα:
-Αν το μωράκι σας δεν θέλει να φάει, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πίνει πολύ γάλα ή χυμό. Αυτό μπορεί αν οδηγήσει στον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου, γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε τις ποσότητες των υγρών.
-Αν δεν “λατρεύει” τα λαχανικά ή το ψάρι, δοκιμάστε να κάνετε αστεία σχέδια για να το “διασκεδάσετε”….
-Μία συμβουλή που ισχύει και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ενθαρρύνετε τα με διάφορα παραδείγματα όπως πχ “σπανάκι τρώει και ο Ποπάι” ή να λειτουργείτε εσείς ως παράδειγμα: “Κοίτα με που τρώω ψάρι, πόσο δυνατός έχω γίνει”.

Δεν θα τα μαλώσετε, γιατί η ώρα του γεύματος πρέπει να είναι διασκεδαστική για εσάς και το παιδί σας.

Πάντα να εμπιστεύεστε και να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας, πριν από κάθε διατροφική αλλαγή του μωρού σας.

You may also like