Κίνα : Γδύνονται για να αποδείξουν πως δεν έχουν τατουάζ

c90ae3a2e67a310e6006e6ac9a7b2b0aΓια να πάρετε στα χέρια σας το υπερσύγχρονο (status symbol) iPhone κάποιοι χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα με αμοιβή 1,5 δολάριο την ώρα. Τα αποτελέσματα έρευνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Κίνα θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό. Οπως και οι προϋποθέσεις που θέτει η Apple για να προσλάβει έναν εργαζόμενο στην ασιατική χώρα.

Τα τρία εργοστάσια με τα οποία συνεργάζεται η Apple στην Κίνα επιβάλλουν στους εργαζόμενούς τους, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, υπερβολικές υπερωρίες. Μιλάμε για 30 ώρες την εβδομάδα. Στα τρία εργοστάσια της Pegatron, συγκερκιμένα, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι οι 70.000 εργάτες δουλεύουν υποχρεωτικά μέχρι και 69 ώρες την εβδομάδα και ότι πολλοί είναι κάτω των 18 ετών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προμηθευτές της Apple στην Κίνα κατηγορούνται για εκμετάλλευση των εργαζομένων τους. Οι έρευνες έχουν γίνει πιο εντατικές από το 2010, όταν αυτοκτόνησαν 13 εργάτες στο εργοστάσιο της Foxconn, που κατασκευάζει μέρη του iPhone.

Η απάντηση της Apple ήταν πως από το 2007, έχει επιθεωρήσει 15 φορές τις εγκαταστάσεις της Pegatron και ότι ο μέσος όρος χρόνου εργασίας είναι 46 ώρες την εβδομάδα. Πρόσθεσε ακόμα, ότι θα ερευνήσει άμεσα τις νέες καταγγελίες.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι της έρευνας. Το δεύτερο, το πιο περίεργο αφορά τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για να εργαστούν για την Apple. Αναλυτικά, σύμφωνα με τη λίστα των προσόντων οι εργάτες δεν πρέπει να είναι πιο κοντοί από 1,5 μ, δεν πρέπει να έχουν τατουάζ ή καψίματα από τσιγάρα και η ηλικία τους να είναι από 16 ως 35. Επίσης, απορρίπτονται οι έγκυες γυναίκες, όσοι ανήκουν στις μειονότητες Hui, Tibetan Uighur και όσοι έχουν περίεργα κουρέματα ή βαμμένα μαλλιά.

Στο εργοστάσιο AVY όσοι υποβάλουν αίτηση εργασίας υποχρεούνται να γδύνονται από τη μέση και πάνω ενώπιον όλων προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν έχουν τατουάζ.

Πηγή: iefimerida.gr

You may also like