Καβουρομακαρονάδα κοκκινιστή, από τη Νιόβη Αναζίκου

Το μπλε καβούρι είναι ένα εξαιρετικός οικονομικός μεζές με πολύ χαμηλά λιπαρά στο κρέας του. Το προτιμάμε για την γεύση του και- αν το δοκιμάσετε- σίγουρα θα το βάλετε στο διατροφολόγιο σας.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
8-10 καβούρια
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/1 φλιτζάνι ούζο ή λευκό κρασί
1 καρότο τριμμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πακέτο μακαρόνια
1 κ.γ. ζάχαρη
αλατοπίπερο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Αρχικά αφού ξεπλύνουμε καλά τα καβούρια, σε μία μεγάλη κατσαρόλα που βράζει το νερό ρίχνουμε αλάτι και τα καβούρια, σκεπάζουμε και βράζουμε για 20 λεπτά. Όχι παραπάνω, είναι έτοιμα όταν θα έχουν αλλάξει χρώμα θα γίνει σαν κόκκινο. Τα βγάζουμε με μία σπάτουλα και κρατάμε το νερό. Μόλις κρυώσουν λίγο, ανοίγουμε τα μισά σπάζοντας στην μέση το καβούκι και παίρνουμε το λευκό του κρέας, σπάμε την δαγκάνα με το ειδικό εργαλείο ή με τον καρυοθραύστη και το υγρό της όπως και το ψαχνό το κρατάμε να το χρησιμοποιήσουμε στην σάλτσα.

crab pastaΣε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ αφού κάψει καλά το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις γίνει διάφανο, τον πελτέ και τον αφήνουμε να καβουρδιστεί λίγο να βγάλει το άρωμα του. Στην συνέχεια την πιπεριά και το καρότο. Προσθέτουμε το ψαχνό από τα μισά καβούρια και από τις δαγκάνες τους ενώ σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Παράλληλα στην κατσαρόλα που βράσαμε τα καβούρια στο ίδιο νερό, ρίχνουμε τα μακαρόνια και 1-2 λεπτά πριν γίνουν ή τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στην σάλτσα ή απευθείας από την κατσαρόλα τα μεταφέρουμε με πηρούνα στο τηγάνι, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό που έβραζαν ανακατεύουμε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα μαζί με την σάλτσα, μόλις πιει το νερό είναι έτοιμα.

Σερβίρουμε και δίπλα βάζουμε τα υπόλοιπα καβούρια, αν θέλουμε προσθέστε φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, απολαύστε το με τσίπουρο, ούζο ή ένα λευκό ξηρό κρασί.

Tips: Τα καβούρια να προσέξετε αν τα αγοράσετε φρέσκα να κουνάνε λίγο τις δαγκάνες τους. Αποφύγετε τα νεκρά ή εκείνα με σπασμένο καβούκι.
Αν μέσα στο καβούκι βρείτε κάτι πορτοκαλί, είναι τα αυγά τους μπορούν να φαγωθούν. Τα ποδαράκια τους δεν τρώγονται μόνο οι δαγκάνες και πολύ λένε ότι είναι ο πιο νόστιμος μεζές τους. Στα πλαϊνά του μέσα είναι κάτι καφε-γκρίζα διαφορετικά από το κρέας, αυτά δεν τα τρώμε μόνο το λευκό κρέας καταναλώνουμε.

Διαβάστε  εδώ περισσότερα για τη Νιόβη Αναζίκου

You may also like