Καλά Χριστούγεννα με… υγεία!

It’s the season to be jolly” κι όλοι μας νιώθουμε ήδη αυτή τη γλυκιά αγωνία. Κάνουμε σχέδια για το πώς και με ποιους θα απολαύσουμε τις μέρες των Χριστουγέννων, αναζητούμε τα ιδανικά δώρα κι αναρωτιόμαστε πώς θα κάνουμε ακόμη πιο εορταστική την ατμόσφαιρα. Εκτός από όλα αυτά, όμως, καλό είναι να προσέξουμε και κάποιες μικρές (κι άλλες λίγο μεγαλύτερες) λεπτομέρειες ώστε τα Χριστούγεννά μας να είναι χαρούμενα και σε επίπεδο σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας!

               01 Δεν το παρακάνουμε με το φαγητό. Το γιορτινό τραπέζι είναι ένα από τα highlights των ημερών κι είναι λογικό οι περισσότεροι από εμάς (αν όχι όλοι μας) να παραστρατήσουμε με τόσες λιχουδιές που είναι απλωμένες μπροστά μας! Εντούτοις, καλό είναι να περιορίσουμε τις μερίδες που θα καταναλώσουμε προς αποφυγή οποιασδήποτε δυσφορίας.

               02 “Στην υγειά μας”, αλλά με μέτρο. Π0ροπόσεις, τσουγκρίσματα, συνεχής ανταλλαγή ευχών… όλα αυτά είναι όμορφα, αλλά μαζί με την ευφορία των εορτών, μπορούν να μας οδηγήσουν σε υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Εκτός των παρενεργειών στο σώμα μας (“λέγε με hangover”), μπορεί να γίνει αιτία καυγάδων αλλά και ατυχημάτων, ειδικά αν μετά από μερικά ποτηράκια ετοιμαζόμαστε να οδηγήσουμε κι υπό κακές καιρικές συνθήκες.

               03 Εξακολουθούμε να προσέχουμε την υγιεινή μας. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των περισσότερων κοινωνικών επαφών, όμως ταυτόχρονα διασχίζουμε και περίοδο ιώσεων και της γρίπης. Δεν είναι κακή ιδέα, λοιπόν, να έχουμε μαζί μας ένα μικρό μπουκαλάκι αντισηπτικού και βεβαίως πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας.

               04 Διατηρούμε και την κουζίνα μας καθαρή. Ειδικά για όσους προετοιμάζουν ένα πλούσιο γιορτινό γεύμα, μία περιποιημένη και κυρίως καθαρή κουζίνα είναι το Α και το Ω. Τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να επεξεργαστούν σε καθαρές επιφάνειες κοπής και σκεύη, ενώ δεν πρέπει κανένα τρόφιμο να μείνει εκτός ψυγείου για ώρες προκειμε΄νου να αποφύγουμε την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

               05 Φροντίζουμε ο αέρας στο χώρο να ανανεώνεται. Φίλοι, συγγενείς, μικρά παιδιά, κατοικίδια (ας μην ξεχνάμε κι αυτές τις φατσούλες!) θα έρχονται και θα φεύγουν. Αν, μάλιστα, ετοιμάζετε κι ένα πάρτυ ή μία μεγάλη συγκέντρωση με αγαπημένα πρόσωπα, η καθαρή ατμόσφαιρα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Όσοι θα γιορτάσουμε παρέα με τους τετράποδους φίλους μας, καλό είναι να τους έχουμε κάνει το μπάνιο τους και να έχουμε καθαρίσει το χώρο από το τρίχωμα που εκ φύσεως αυτοί χάνουν. Στη συνέχεια αερίζουμε το χώρο ώστε να υπάρχει συνεχώς καθαρός αέρας για να αποφύγουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

               Ας φρονρτίσουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας αλλά και τους αγαπημένους μας για πραγματικά ΚΑΛΑ Χριστούγεννα!

               Πηγή: The Fact Site

               Photo credits: Delish, Christmas & The Wiltshire

You may also like