Καλύτερα ν’ ακούς… παρά να μιλάς

people-talking-online1Είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάς από το να ακούς. Βοηθάει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα: η κοινωνία μας είναι φτιαγμένη για μοναχικούς εγωιστές. Καθημερινά πρωταγωνιστούμε στα έξυπνά μας τηλέφωνα και τα laptops και υπό μία έννοια έχουμε εγκλωβιστεί στο δικό μας τρόπο σκέψης. Ωστόσο, το να ακούμε τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν είναι το πρώτο βήμα για να αποκαταστήσουμε την ποιότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και να καταλάβουμε τι ακριβώς μπορεί να νιώθουν αυτοί που αγαπούμε.

Μήπως συχνά-πυκνά νιώθετε τύψεις ότι δεν «ήσαστε εκεί», όταν ένας φίλος ή ο σύντροφός σας είχε κάτι να πει; Εκπαιδευτείτε στο να ακούτε επί της ουσίας αυτόν που έχετε απέναντί σας, μέσα από απλούς τρόπους.
1. Κοιτάξτε τον συνομιλητή στα μάτια
Δώστε του το 100% της προσοχής σας όταν σας μιλά. Μην αποσπάσθε από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε άλλο, διότι το μόνο που θα καταφέρετε έτσι είναι να του δώσετε την εντύπωση ότι αυτό που σας λέει δεν είναι σημαντικό για σας.
2. Μην διακόπτετε
Όσο δελεαστικό κι αν είναι, μπορεί να χαλάσει τον ειρμό του συνομιλητή σας και να φανεί αγενές εκ μέρους σας.
3. Αποφύγετε να σχεδιάζετε την επόμενη απόκρισή σας
Όταν κάποιος μιλάει, οφείλετε να τον ακούτε συνειδητά παρά να σκέφτεστε την επόμενη απάντησή σας. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε τις καλύτερες των προθέσεων αλλά η αλήθεια είναι ότι η συνειδητή ακρόαση χρειάζεται την απόλυτη προσοχή μας.
4. Μην πιάνεστε από την ιστορία του άλλου για να πείτε τη δική σας
Για παράδειγμα, όταν ο φίλος σας μιλά για το ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική, δεν είναι σωστό εσείς να δράττεσθε της ευκαιρίας να εξιστορήσετε τις δικές σας εμπειρίες από την επίσκεψή σας στο μέρος. Αφήστε το συνομιλητή σας να είναι το «τιμώμενο» πρόσωπο της συζήτησης. Αντί να μιλήσετε για το δικό σας ταξίδι, προτιμήστε να ρωτήσετε περισσότερα για το δικό του.

People-talking-on-couch5. Δείξτε ότι παρακολουθείτε Όταν ο συνομιλητής σας έχει τελειώσει με την αφήγηση, πάρτε το θάρρος να του κάνετε ερωτήσεις ή ζητήστε του να διευκρινίσει κάποια από αυτά που είπε, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Αυτό που κατάλαβα από όσα μου είπες είναι ότι…».

6. Ακούστε τον για να τον μάθετε καλύτερα
Όσο περισσότερο προσπαθούμε να καταλάβουμε τους γύρω μας τόσο πιο εύκολο είναι να διορθώσουμε προβληματικές σχέσεις και να εδραιώσουμε νέους δεσμούς με τους άλλους. Σε τελική ανάλυση, όσο πιο γρήγορα αφήσουμε τον εγωιστικό κόσμο μας τόσο πιο χαρούμενοι θα γίνουμε.
Πηγή: http://health.discovery.com/

You may also like