Κι όμως, το βιβλίο “νίκησε” την πανδημία!

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να ανάγκασε τα σχολεία να κλείσουν και τα βιβλιοπωλεία να κατεβάσουν ρολά… Ωστόσο φαίνεται πως η κατάσταση πήρε στροφή σχεδόν 180 μοιρών. Αν κι αρχικά τα προαναφερόμενα μέτρα φάνηκαν να μειώνουν αισθητά τις πωλήσεις βιβλίων (ειδικά εκείνων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα)… Η ζήτηση βιβλίων (εντύπων βιβλίων, το τονίζουμε αυτό!) παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση.

               Με τον κόσμο να περιορίζεται στο σπίτι και οι επιλογές για δραστηριότητες να είναι σχεδόν ελάχιστες, η ανάγκη της ανάγνωσης έγινε πιο αισθητή. Κι ας δούμε λίγο κάποια νούμερα. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση μόλις 8%. Αντίστοιχα ενώ οι πωλήσεις audiobooks έφτασαν το 17% (παρά το ότι μέχρι τότε σημείωναν πτώση). Επίσης οι πωλήσεις e-books αυξήθηκαν κατά 16%, συγκρίσεις σημαντικές σε σχέση με τις πωλήσεις του 2019.

               Όσο για τις κατηγορίες που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση; Αυτές ήταν τα παιδικά βιβλία, τα best sellers του καλοκαιριού που μας πέρασε, αλλά και βιβλία κοινωνικής δικαιοσύνης. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωρίζουμε όλοι πως το περασμένο καλοκαίρι το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του κοινού…

               Εντούτοις μην ξεχνάμε πως οι επιχειρηματίες της γειτονιάς μας εξακολουθούν να έχουν ανάγκη τη στήριξή μας. Το μόνο που έχω να σας ζητήσω εγώ, ως Αντιγόνη, είναι στην πρώτη ευκαιρία να μην αμελήσετε να στηρίξετε τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας. Άλλωστε, τα βιβλία είναι αυτά που μας κράτησαν συντροφιά όλο αυτό το διάστημα – είναι το μικρότερο “ευχαριστώ” που μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους!              

  Πηγή: The Happy Broadcast

Featured image: unsplash.com/@thoughtcatalog

You may also like