Κι όμως, το 2020 είχε και καλές ειδήσεις! (Pt. II)

Το 2020 ήταν μία χρονιά που θα τη θυμόμαστε – αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Γιατί, όμως, να τη θυμόμαστε μόνο για το πόσα μας στέρησε (σε κάθε επίπεδο) η πανδημία; Η έλευση των πρώτων εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό γεννά ελπίδες πως ίσως επιστρέψουμε συντομότερα σε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας προ COVID. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το καλό νέο της χρονιάς που φεύγει… Βλέπετε, το 2020 είχε κι άλλες καλές στιγμές! Ας θυμηθούμε τι μάθαμε έως τώρα κι ας δούμε κι άλλα γεγονότα που φέρνουν αισιοδοξία για το αύριο!

               01 Λίβανος

               Η είδηση της έκρηξης στη Βηρυτό που έγινε αισθητή ακόμη κι ως την Κύπρο προκάλεσε σοκ στον κόσμο, ενώ ακόμη καταμετρήθηκαν 204 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και πάνω από 6000 τραυματίες. Η ιστορία της νοσοκόμας Pamela Zeinoun, όμως, ήταν ένα φως ελπίδας σε αυτή την σκοτεινή στιγμή. Κρατώντας στην αγκαλιά της τρία νεογέννητα μωράκια και με απίστευτη δύναμη ψυχής περπάτησε πέντε χιλιόμετρα ανάμεσα στα ερείπια… Εως ότου ένα περαστικό αυτοκίνητο τη μετέφερε σε ένα νοσοκομείο όπου και μπόρεσε να βάλει τα μωρά σε μία θερμοκοιτίδα. Όπως η ίδια αναφέρει: Δεν σκέφτηκα στιγμή να προστατεύσω τον εαυτό μου. Τα μωρά ήταν στη δική μου φροντίδα. Ήμουν καλά, έτσι έπρεπε να τα βοηθήσω.”. Νομίζω πως τα λόγια είναι περιττά εδώ!

               02 Αυστραλία

               Τον Αυστραλό φυσιοδίφη Steve Irwin τον θυμόμαστε όλοι και γνωρίζουμε όλοι πως η οικογένειά του συνεχίζει το έργο της μελετώντας και προστατεύοντας σπάνια ζώα. Οι εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία που στοίχισαν τη ζωή κι επηρέασαν σε σύνολο 3 δισεκατομμύρια ζώα έκαναν το γύρο του κόσμου. Πιστή στο καθήκον της, όμως, η οικογένεια Irwin κατάφερε και έσωσε 90.000 ζώα στο Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Άγριων Ζώων της Αυστραλίας. Μάλιστα, πλέον οι Irwin αυτοαποκαλούνται Wildfire Warriors. Καλούν όποιον επιθυμεί να συνδράμει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα wildlifewarriors.org.au κάνοντας δωρεά. Μία αγκαλιά α λα κοάλα από μένα!

               03 Κίνα

               Η Κίνα είναι διαβόητη για τις διατροφικές προτιμήσεις (!) των κατοίκων της, αλλά και για την εμπορία ζώων… Ακόμη κι υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης με σκοπό την παραγωγή… χμμμ, θα το πω ευγενικά “μαντζουνιών”. Το είδος, όμως, που φαίνεται πως γλιτώνει από αυτές τις πολιτικές είναι ο παγκολίνος. Πλέον καταργείται από τη λίστα της Κινεζικής Φαρμακοποιίαςόπου περιλαμβάνονται παραδοσιακά προϊόντα για φαρμακευτική χρήση. Αφορμή η πιθανή ανάμειξη του παγκολίνου στη μετάβαση του SARS-CoV-2 από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο. Όμως αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι τώρα περίπου 200,000 ζώα θανατώνονταν κάθε χρόνο για τις φολίδες και το κρέας τους. Αν και το 2018 είχε απαγορευτεί η εμπορική εισαγωγή προϊόντων παγκολίνου, αυτή συνεχιζόταν εξαιτίας κάποιων νομικών κενών–ναι, τα λεγόμενα “παραθυράκια”. Δεν κατηγορώ τον παγκολίνο σε καμία περίπτωση για όσα βιώνει ο κόσμος όλος, το βασικότερο όλων είναι πως ένα απειλούμενο είδος έχει μία ελπίδα να ορθοποδήσει!

               04 Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

               Μαθαίνοντας πως η COVID-19 θα κόστιζε σε αγρότες τη σοδειά τους, ο George Ahearn από το Othello ίδρυσε μία μη κυβερνητική οργάνωση. Μέσω αυτής, τα προϊόντα μεταφέρθηκαν τελικά στο δυτικό τμήμα της Πολιτείας προκειμένου να διαμοιραστούν σε τράπεζες τροφίμων και συσσίτια. Αν κι αρχικά είχε να αντιμετωπίσει διαδικαστικά προβλήματα, όπως το ό,τι οι πατάτες και τα κρεμμύδια που θα μετέφερε έπρεπε να είναι καθαρισμένα και συσκευασμένα πριν τη δωρεά, η οργάνωση του Ahearn κατάφερε και “έσωσε” περίπου 4000 τόνους λαχανικών. Ειδικά αυτήν την περίοδο όπου εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν χωρίς εργασία κι άρα χωρίς εισόδημα ακόμη και για τα βασικά της διαβίωσής τους, μιλάμε για θείο δώρο!

               Ας αποχαιρετίσουμε, λοιπόν, το 2020 με την ευχή να πάρει μαζί του ό,τι μας πλήγωσε και το 2021 να μας φέρει πολλές, ΠΟΛΛΕΣ τέτοιες ειδήσεις για να τις μοιραζόμαστε μαζί σας!

               Καλή χρονιά με Υγεία, Τύχη και Χαρά!

Πηγή & photo credits: Bored Panda

Photo credits: @edulauton /unsplash

You may also like