Κι όμως, το 2020 είχε και καλές ειδήσεις! (Pt. I)

Το 2020 ήταν μία χρονιά που όταν θα αποχωρεί… δε θα λυπηθούμε! Μας πικραίνουν σίγουρα όσα μας στέρησε (από την ανεμελιά έως και ανθρώπους) κι όσα μας επέβαλλε, ιδίως το φόβο του διπλανού μας. Παρ’ όλα αυτά, έγιναν και καλά πραγματάκια και μας το ανακοινώνει και φέτος το μέλος της κοινότητας του Bored Panda, ICSD, με το project του Weekly Graphic News. Έτσι και φέτος μας παρουσιάζει κάποιες από τις καλές ειδήσεις της χρονιάς που φεύγει μαζί με τις ανάλογες σκιτσογραφίες του. Και αν νομίζατε πως μόνο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι η καλή είδηση της χρονιάς… ώρα να το ξανασκεφτείτε!

Σκωτία

               01 Ένα μεγάλο βήμα ενάντια στη “φτώχεια της περιόδου” έκανε η κυβέρνηση της Σκωτίας νομοθετώντας πως η χορήγηση προϊόντων περιόδου θα είναι πλέον δωρεάν. Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με έρευνες το 10% των κοριτσιών και γυναικών στη Βρετανία αδυνατούν να προμηθευτούν σερβιέτες και ταμπόν, ενώ ένα 19% χρησιμοποιεί υποκατάστατα. Η κίνηση αυτή βάζει, την ίδια στιγμή, τέλος στο στίγμα και το ταμπού της περιόδου που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σεξουαλική ζωή… Αλλά και την υγεία των γυναικών σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. Well done, Scotland!

photo credits: Bored Panda
Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευες

               02 Τέρμα πια στα αμέτρητα καλώδια φόρτισης έξυπνων συσκευών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να παρέχουν μόνο ένα είδος φορτιστή το οποίο θα ανταποκρίνεται σε tablets, smartphone και e-book readers! Όταν επιτραπούν τα ταξίδια απρόσκοπτα, δε θα φοβόμαστε μήπως ξεχάσουμε τους τρεις (και βάλε!) φορτιστές μας!

photo credits: Bored Panda
Μείωση της λαθροθηρίας των ρινόκερων

               03. Τα lockdowns μπορεί να μας στέρησαν πολλά, όμως δε συμφωνούν οι ρινόκεροι της Νοτίου Αφρικής. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι περιορισμοί κυκλοφορίας ανά τον κόσμο και μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η λαθροθηρία των ρινόκερων μειώθηκε κατά 53%. Μάλιστα, τον Απρίλιο δε σκοτώθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ ρινόκερος, για πρώτη φορά σε περίοδο δέκα ετών. Απόδειξη πως τα lockdowns θα μας μάθουν να σεβόμαστε πολύ περισσότερο το περιβάλλον μας κι όλα τα άλλα πλάσματα με τα οποία συζούμε στον πλανήτη!

photo credits: Bored Panda
Women’s Aid: Βοήθεια προς τις κακοποιημένες γυναίκες

               04 Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένας εφιάλτης – fact – για τις γυναίκες του σύγχρονου κόσμου. Για τις γυναίκες, λοιπόν, που για τον ένα ή τον άλλον λόγο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεφύγουν από το βασανιστή τους… Η Women’s Aid σε συνεργασία με δύο σιδηροδρομικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει το εισιτήριο προς την ελευθερία δωρεάν. Το πρόγραμμα λειτουργεί ήδη στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία και γεννά ελπίδα – όχι μόνο στις γυναίκες που έχουν το ανάγκη αλλά σε όλον τον κόσμο!

photo credits: Bored Panda
Flirting at the Zoo

               05 Θα ξαναπώ πως τα lockdowns έκαναν καλό στο περιβάλλον κι αυτό αποδεικνύεται και στην Κίνα. Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια δύο αρκουδάκια πάντα του Ζωολογικού Κήπου του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν τη διαδικασία ζευγαρώματος… από μόνα τους! Χωρίς το… εκνευριστικό κοινό να τα αγχώνει και με τους επιστήμονες απλά να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους εν μέσω συνθηκών καθολικής καραντίνας χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις, ο Le Le κι η Ying Ying ξεκίνησαν να φλερτάρουν! Έτσι, οι φροντιστές του Κήπου χαρούμενα ανακοινώνουν πως πιθανώς σε δέκα μήνες… η οικογένεια θα μεγαλώσει!

photo credits: Bored Panda
No more facial recognition

               06 Σε μία εποχή όπου τα προσωπικά δεδομένα θεωρούνται… ανάμνηση μια που ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα σε αυτά μπορεί να καταπατηθεί ακόμη και με το γράμμα του νόμου, η ΕΕ κάνει την έκπληξη. Έτσι αποφασίστηκε μία προσωρινή απαγόρευση των συστημάτων παρακολούθησης με τεχνολογία facial recognition σε δημόσιους χώρους…Οπως σταθμούς τρένων, εμπορικά κέντρα και γήπεδα προκειμένου να μπει ένα φρένο στην παρακολούθηση των Ευρωπαίων πολιτών.

photo credits: Bored Panda

               Μείνετε συντονισμένοι, γιατί θα αποχαιρετίσουμε το 2020 και με άλλες ειδήσεις αισιοδοξίας. Γιατί, όπως δείχνουν τα πράγματα, η ζωή κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις εκεί που δεν το περιμένουμε!

               Πηγή & photo credits: Bored Panda

Photo credits: @edulauton /unsplash

You may also like