Κι όμως, υπάρχει γυμναστική όταν έχουμε… τα blues μας!

Γνωρίζαμε ήδη πως η γυμναστική επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ψυχολογία μας. Μπορεί να μας χαλαρώσει, να μας διασκεδάσει, να μας βοηθήσει να ξεσπάσουμε, αν αυτό χρειαζόμαστε. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, το να δεχθούμε πως η γυμναστική μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, κι όταν είμαστε θλιμμένοι.

               Μπορεί όταν κάτι μας έχει στεναχωρήσει να νιώθουμε πως δεν έχουμε διάθεση να βγούμε ούτε για έναν περίπατο, όμως στην πραγματικότητα αυτό είναι και το “φάρμακο”. Εκτός του ότι θα μας χαλαρώσει, η γυμναστική μπορεί να είναι κίνητρο ώστε αυτά τα βαριά συναισθήματα να γίνουν πιο εποικοδομητικά… Ακριβώς όπως έχουμε αναφέρει και στην περίπτωση του θυμού.

               Πώς μπορούμε να διώξουμε το μαύρο συννεφάκι;

              1. 30 λεπτά διαλογισμός σε συνδυασμό με περίπατο ανάλογης διάρκειας. Σύμφωνα με ερευνητές ψυχολογίας, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να μεταβάλλει αισθητά τα συναισθήματα που (προφανώς) κυριαρχούν εκείνες τις στιγμές. Ξεκινάμε αφιερώνοντας 20 λεπτά διαλογισμού σε καθιστή θέση (η πιο απλή επιλογή είναι οι ασκήσεις αναπνοών). Έπειτα, περπατάμε για δέκα λεπτά στο χώρο με αργό βήμα κι εστιάζουμε την προσοχή μας στα πόδια μας ενόσω εναλλάσσουμε τα βήματά μας. Έτσι επιτρέπουμε στο αίμα να κυκλοφορήσει μέχρι τα άκρα μας επιτρέποντας τη μετάβαση του σώματος από την καθιστή θέση στην αερόβια κίνηση. Αυτό είναι η προθέρμανση. Έπειτα, αφότου αφιερώσουμε πέντε λεπτά σε διατάσεις για μυϊκή προθέρμανση… Βγαίνουμε για έναν περίπατο για μισή ώρα με ήπιο ρυθμό, δηλαδή οι παλμοί μας να μη φτάσουν στο μέγιστό τους, αλλά περίπου το 50% έως και το 70% αυτού. Αυτό μπορούμε να το υπολογίσουμε, σύμφωνα με το CDC, αφαιρώντας την ηλικία μας από το 220.

               2 .30 λεπτά Tai Chi. Μπορεί το Tai Chi να είναι γνωστό ως πολεμική τέχνη… Όμως βασίζεται σε μία ροή κινήσεων όπου ο ρυθμός της αναπνοής συνδυάζεται με σωματική και πνευματική δραστηριότητα που οδηγεί σε καταστάσεις ηρεμίας. Το πώς θα το εκτελέσουμε έχει γίνει πολύ εύκολο πλέον χάρη στο διαδίκτυο, όπου μπορούμε να βρούμε κατατοπιστικά tutorials.

               3. Hatha yoga. Για τη yoga δε χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα… Καθώς τα οφέλη της στην ψυχολογία είναι καταγεγραμμένα. Σε ό,τι αφορά τώρα αισθήματα κατάθλιψης, συστήνονται ιδιαίτερα οι ασκήσεις της hatha yoga, όπου διδασκόμαστε θέσεις του σώματος. Μπορούμε να κάνουμε τις εξής ασκήσεις είτε ως σετ, αφιερώνοντας από περίπου 1 λεπτό στην κάθε άσκηση, ή ακόμη και μόνο μία από αυτές:

  • Στάση του Παιδιού (Child Pose)
  • Σκύλος (Downward Dog)
  • Γέφυρα (Bridge)
  • “Πτώμα” (Corpse Pose)
  • “Κεράκι” (Headst and Pose). Η συγκεκριμένη άσκηση, για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τη yoga, μπορεί να εκτελεστεί είτε στηριζόμενος σε έναν τοίχο είτε με τη βοήθεια ενός φίλου που θα συγκρατεί τα πόδια.
Αλλά έχουμε κι άλλες προτάσεις…

Σύμφωνα με ψυχολόγους, ακόμη και δέκα λεπτά δραστηριότητας αρκούν για να μεταμορφώσουν σημαντικά τη διάθεσή μας. Έτσι εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι ασκήσεις ισορροπίας… Όπως το αργό βάδισμα που ξεκινά από τη φτέρνα στα δάχτυλα των ποδιών κι η βάδιση για δέκα βήματα κρατώντας τα δάχτυλα των ποδιών “στον αέρα”.

               Τέλος, ιδιαίτερα ωφέλιμες είναι οι εξορμήσεις στη φύση έστω και για μία ώρα. Ένας περίπατος σε ένα μεγάλο πάρκο ή η πεζοπορία μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε πιο ψύχραιμα και νηφάλια ό,τι μας απασχολεί.

               Η “σκληρή” αλήθεια είναι πως συναισθήματα όπως η θλίψη μπορούν να προκύψουν κι είναι φυσιολογικό. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος αισθάνεται πως σχεδόν τον κυριεύει και δε μπορεί να την κατευνάσει… Ποτέ δεν είναι ταμπού ή ντροπή να μιλήσει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για περαιτέρω υποστήριξη.

               Πηγή: Very Well Fit

Featured image: unsplash.com/@sagefriedman

You may also like