Είσαι… έξαλλος; Κάνε λίγη γυμναστική!

Σε έναν τέλειο κόσμο, κάθε (μα κάθε!) στιγμή μας θα θύμιζε τηλεοπτική διαφήμιση όπου η οικογένεια κάνει ποδήλατο χαρούμενη στο κοντινό πάρκο. Σαφώς και δε λέω πως δεν είναι καλές οι ζωές μας, όμως έχουν και τις προκλήσεις τους… Ειδικά όταν μιλάμε για υποχρεώσεις, και το άγχος να τα προλάβουμε όλα. Και φυσικά υπάρχουν κι εκείνες οι μέρες που βλέπουμε το Hulk…με συμπάθεια. Καθώς ενίοτε μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να ταυτιστούμε μαζί του!

               Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που όλοι βιώνουμε. Κι, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να μη μας αρέσει, είναι φυσιολογική η ύπαρξή του. Αν είναι εποικοδομητικός (δηλαδή αν μας δίνει την ώθηση να επιλύσουμε ένα θέμα και να μας παρέχει μία προστασία) είναι όντως υγιής θυμός. Υπάρχει όμως και η καταστροφική του εκδοχή που… Τρόπον τινά, η λέξη τα εξηγεί όλα: είμαστε έξαλλοι και ψάχνουμε κι αφορμές να αιτιολογήσουμε αυτήν την κατάσταση.

               Επειδή, όμως ο θυμός επιδρά αρνητικά τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι, όσο και στο ίδιο το κορμί μας, είναι βασικό να γνωρίζουμε πως θα τον μετριάσουμε και πώς θα τον ελέγχουμε. Το καλό είναι πως για άλλη μία φορά η γυμναστική έρχεται να μας σώσει! Ας μάθουμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να ελέγξουμε το θυμό μας!

               Με έντονη δραστηριότητα

  • Boxing: Ακούγεται λογικό, αλλά όχι τόσο με την έννοια του “ρίχνω μπουνιές σε μαξιλάρι για να μη ρίξω σε κάποιον άλλον”. Αν και συνήθως αυτή είναι η αφορμή για όσους επιλέγουν αυτή τη μέθοδο! Ωστόσο η φόρμα του σώματος κι η κίνησή του σε ένα σετ ασκήσεων boxing είναι τόσο συγκεκριμένες. Εκ των πραγμάτων, το μυαλό μας ξεκινά να εστιάζει στο πώς θα εκτελέσουμε σωστά τις ασκήσεις αντί για την πηγή του θυμού μας. Αν και κοστίζει κάπως περισσότερο από άλλες μεθόδους (τα γάντια μόνο δεν αρκούν), μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα τμήμα στο γυμναστήριο της γειτονιάς σας. Στο κάτω κάτω, το boxing είναι μία εξαιρετική άσκηση. Αυξάνει τον καρδιακό παλμό, καίει θερμίδες, γραμμώνει και σμιλεύει το σώμα και βεβαίως θα νιώσουμε πιο ήρεμοι!

  • Σχοινάκι: Όπως και στο boxing, έτσι και στο σχοινάκι χρειαζόμαστε αυτοσυγκέντρωση, καθώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε την προπόνηση με συνδυασμούς κινήσεων. Είναι ένα ιδιαίτερα προσιτό οικονομικά workout accessory. Με μία προπόνηση είκοσι λεπτών ενεργοποιείται όλο το σώμα καίγοντας έως περίπου 220 θερμίδες σε αυτό το διάστημα.

  • Προπόνηση κυκλώματος (circuit training): Αυτη η τόσο δημοφιλήςάσκηση μας δίνει τη δυνατότητα να σε έναν σετ (ή “κύκλο”) προπόνησης να ενεργοποιήσουμε διαφορετικές μυϊκές ομάδες σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειαζόμαστε βαράκια, λάστιχα αντίστασης και βάρη τύπου kettlebell. Όμως εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε και με σετ ασκήσεων bodyweight… Αρκεί δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο μας το σώμα για την εκτέλεση των ασκήσεων.

          Για κάτι πιο χαλαρωτικό…

  • Yoga: Εννοείται πως η yoga θα προτεινόταν ως μέθοδος διαχείρισης της οργής μας. Η αργή εκτέλεση των ασκήσεων που γίνεται σε αρμονία με την αναπνοή μας μας επιτρέπει να “ρίξουμε” τους καρδιακούς παλμούς . Επίσης μας ωθεί στο να εστιάσουμε στο παρόν καλλιεργώντας την ενσυνειδητότητά μας. Έτσι, όταν ολοκληρώνουμε την προπόνησή μας, το αίσθημα θυμού έχει υποχωρήσει σημαντικά. Μάλιστα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε πιο νηφάλια τις καταστάσεις που μας έφεραν στο σημείο να οργιστούμε. Και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα στρωματάκι και Wi-Fi, μια που μπορούμε να βρούμε online tutorials κι εφαρμογές με ασκήσεις που μπορεί ο καθένας να ανταποκριθεί.
  • Tai Chi: Πρόκειται για ένα είδος πολεμικής τέχνης που “γεννήθηκε” στην Κίνα. Προκειμένου να οδηγηθούμε στο αμυντικό κομμάτι της, πρέπει πρώτα να εστιάσουμε στην αυτοσυγκέντρωση. Αυτό γίνεται εκτελώντας αργές κινήσεις που οι instructors αποκαλούν “pushing hands”, καθώς δίνουν την εντύπωση απώθησης. Στη δική μας περίπτωση, στην ουσία “σπρώχνουμε” το στρες και το θυμό εδραιώνοντας την αυτοκυριαρχία μας.

Και βέβαια, υπάρχουν και οι πιο “παραδοσιακοί” μέθοδοι, όπως το περπάτημα, αλλά κι ο χορός. Στο περπάτημα συμβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός πως βγαίνουμε να περπατήσουμε σε ένα περιβάλλον που μας χαλαρώνει, όπως ένα πάρκο ή το παραλιακό μέτωπο, ενώ η έντονη σωματική δραστηριότητα μέσω του χορού αποβάλλει το άγχος και το θυμό που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα.

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, εφόσον μπορούμε να το χαλιναγωγούμε ανάλογα. Αλλά ακόμη κι αν δυσκολευόμαστε να το κάνουμε μόνοι μας αυτό, μην ξεχνάτε πως μόνο ταμπού δεν είναι η αναζήτηση υποστήριξης από κάποιον ειδικό.

Πηγή: Very Well Fit

Featured image: unsplash.com/@lgnwvr

You may also like