Πόσο καλό μας κάνει η φύση; Καιρός να το μάθουμε!

Τρέξτε εις τα εξοχάς!

               Τώρα που ο καιρός καλοκαιριάζει όλο και θα πληθαίνουν οι ευκαιρίες να απολαύσουμε τον ήλιο. Βέβαια, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα διεκδικήσουν και μία θέση στην κοντινότερη παραλία. Μήπως, όμως, να εκμεταλλευόμασταν και το πράσινο, όπου μπορούμε να το χαρούμε;

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας σίγουρα είναι πηγή άγχους και στρες. Η αλήθεια, όμως είναι πως και το περιβάλλον της μεγαλούπολης δε βοηθά στην καταπολέμησή του. Έρευνες, άλλωστε, έχουν συμπεράνει πως οι μορφές ρύπανσης που επικρατούν στα αστικά κέντρα επηρεάζουν τα επίπεδα του άγχους, με αποτέλεσμα διαταραχές ύπνου και μειωμένες επιδόσεις στους εργαζόμενους αλλά και στους μαθητές και τους φοιτητές.

               Σύμφωνα με μία έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην οποία συμμετείχαν περίπου 20.000 εθελοντές, όσοι περνούν δύο ώρες την εβδομάδα σε μέρη με πράσινο – είτε μιλάμε για πάρκα είτε άλλες τοποθεσίες – ανέφεραν πως ένιωθαν καλύτερα σε ό,τι αφορά την υγεία τους και την ψυχολογία τους. Για την ακρίβεια, η φύση είχε μία αγχολυτική επίδραση καθώς μειώνονταν η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το στρες κι η διεγερτικότητα του νευρικού συστήματος. Επίσης παρατηρήθηκε ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ ακόμη οι συμμετέχοντες δήλωναν πως ένιωθαν περισσότερη αυτοπεποίθηση κι είχαν καλύτερη διάθεση.        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΙΩΘΕΤΕ ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ; ΒΑΛΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

               Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο συνεχίζεται. Εξαιτίας της σχεδόν εξαρτημένης σχέσης μας με την τεχνολογία, οι επιστήμονες αναζητούν τις αλλαγές που θα φέρουν ξανά πιο κοντά τον άνθρωπο στη φύση.

               Η αισιόδοξη αυτή είδηση έρχεται για άλλη μία φορά από το αγαπημένο μας The Happy Broadcast. Νομίζω πως την επόμενη φορά πρέπει να οργανώσουμε ένα πικνικ!

               Photo credits: The Happy Broadcast

Featured image: pexels.com/@brett-sayles

You may also like