Κωνσταντίνος Μητροβγένης: O Μaitre του εκκεντρικού στη 15η Athens Exclusive Designers Week!, από την Ελευθερία Σπυράκη

74368_102893426450679_2009005_nΔημιουργικός, ταλαντούχος και αυθεντικός, τρία χαρακτηριστικά που ταιριάζουν ιδιαίτερα στο προφίλ του , μιας και πρόκειται για έναν από τους καλύτερους fashion designer της νέας γενιάς. Φυσικά και δεν είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Μητροβγένη , ο οποίος εν όψη της AEDW μας μιλάει για την εμπειρία του στον θεσμό, το πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τον χώρο της μόδας , αλλά και για τις στιλιστικές επιλογές των Ελληνίδων.

Ελευθερία Σπυράκη   : Γνωρίζοντας ότι είσαι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός , θα ήθελα να μου πεις, σε τι φάση σε πετυχαίνουμε αυτή την στιγμή, τι καλό ετοιμάζεις;
Κωνσταντίνος Μητροβγένης : Ετοιμάζω την νέα μου συλλογή “Unfold” για Φθινόπωρο Χειμώνα 2014, που θα παρουσιάσω στις 31 Μαρτίου στην AXDW.

E.S  : Σήμερα ξεκινά η 15η Athens Exclusive Designers Week στην οποίο και θα συμμετέχεις για ακόμη μια φορά. Μίλησε μου για την εμπειρία σου αυτή, και αν θες, δώσε μας μια γεύση για το τι πρόκειται να δούμε στο catwalk από την προσωπική σου συλλογή.
K.M : Η AXDW για μένα και όχι μόνο, είναι αντικειμενικά ένας θεσμός που σέβεται την μόδα ,  στηρίζει τους δημιουργούς, εξάγει την ελληνική εργασία των σχεδιαστών και την αναγάγει σε ένα άλλο level. Αυτή τη φορά στο catwalk θα δούμε πτυχώσεις εξ ου και η Unfold Συλλογή. Πτυχώσεις και πιέτες εναρμονισμένες στο σώμα, σε απόλυτη ισορροπία.

E.S   : Η παρουσία σου στο θεσμό του AEDW κατά πολλούς ξεχωρίζει. Εσύ από την μεριά σου , τι θεωρείς ότι σε κάνει τόσο σαν άνθρωπο , αλλά και σαν δημιουργό αρεστό ανάμεσα σε τόσους άλλους καταξιωμένους designers;
K.M :Ό,τι είμαστε στην εργασία μας είμαστε και στην προσωπικότητά μας. Άρα, απαντώντας και στα δύο μαζί, θέλω να πιστεύω πως είναι αρεστά αυτά, διότι προσπαθώ πάντα να περάσω τα μηνύματά μου, τα νοήματά μου, προσπαθώ με τη σειρά μου και όσο μου επιτρέπεται να εμπνεύσω με την σειρά μου… Εύχομαι να το πετυχαίνω.

E.S  :Τι αποτέλεσε αφορμή στο να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τον χώρο της μόδας και ποια η θέση της οικογένειας σου στην απόφαση σου αυτή;
K.M : Η αφορμή προήλθε από την επιθυμία μου να σχεδιάζω ο ίδιος τα δικά μου ρούχα, στο δικό μου αποκλειστικά στυλ. Αυτό ήταν το έναυσμα. Η οικογένειά μου ήταν και είναι πάντα δίπλα μου στις αποφάσεις μου και είμαι ευγνώμων για αυτό.

E.S  : Τι είναι για εσένα μόδα και ποια η φιλοσοφία σου απέναντι σε εκείνη;
K.M : Η μόδα είναι τέχνη. Η μόδα είναι παράξενη. Δεν είναι πάντα όμορφη. Αλλά έχει προσωπικότητα. Η προσωπικότητα, η ομορφιά, η ατέλεια, σου δημιουργούν συναισθήματα. Και η τέχνη σε κάνει να ΝΙΩΘΕΙΣ.

E.S   : Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Κωνσταντίνο Μητροβγένη;
K.M : Η ζωή. Ο αγώνας για αυτοβελτίωση. Η απάντηση στην  ερώτηση «τι θα αφήσω πίσω μου;».

9876_526248704089063_799882749_nE.S :  Κατά την γνώμη σου, ένας δημιουργός haute couture, που θα πρέπει να στοχεύει τώρα το 2014 δεδομένου της κρίσης που διανύουμε, στο να είναι εμπορικά τα κομμάτια που θα παρουσιάσει στην αγορά ή απλώς να ξεχωρίζουν λόγω design σε σχέση με τις απλές αλυσίδες ρούχων;
K.M : Υψηλή ραπτική σημαίνει αποκλειστικότητα. Υψηλής ποιότητας, ακριβά υφάσματα και ραμμένα με εξαιρετική προσοχή και λεπτομέρεια. Και σε prêt-a-porte συλλογές όμως σχεδιαστών θα δει κανείς αυτή την λεπτομέρεια και την μοναδικότητα. Την ιδιαιτερότητα σίγουρα σε σχέση με απλές αλυσίδες ρούχων. Υπάρχει διαφοροποίηση και θεωρώ είναι εμφανής, χωρίς να τις υποτιμώ. Δεδομένης της κρίσης, όπως αναφέρετε, αυτό είναι το στοίχημα της διατήρησης της τέχνης μας.

E.S  : Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κατάσταση της χώρας τον κόσμο της μόδας και κατά πόσον έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις των πελατών σου σε σχέση με τις εποχές, προ κρίσης;
K.M :Έχει επηρεάσει αναμφίβολα. Οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες, οι τιμές όμως έχουν διαμορφωθεί προς τα κάτω σίγουρα.

E.S ·  Τα τελευταία χρόνια συναντάμε το εξής φαινόμενο: Αρκετές βιομηχανίες ρούχων , θέλοντας να διευκολύνουν το αγοραστικό κοινό, ρίχνουν τις τιμές τους , γεγονός που τους οδηγεί και εκείνους ταυτόχρονα να καταφεύγουν σε φθηνότερα υφάσματα που τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται όχι και τόσο καλής ποιότητας. Κατά την γνώμη σου η όλη αυτή κατάσταση θεωρείς ότι θα έχει κάποιου είδους αντίκτυπο στην Ελληνική αγορά;
K.M : Φανταστείτε η ελληνική παραγωγή σε σχέση με την τελευταία 5ετία έχει μειωθεί στο 1/3. Ιδιαίτερη αύξηση έχει παρατηρηθεί και σε εισαγωγές από eshops ενδυμάτων του εξωτερικού. Αυτό είναι μια μεγάλη πληγή για τους Έλληνες σχεδιαστές που επιμένουν στην ποιότητα με  αντάλλαγμα το μικρότερο περιθώριο κέρδους, μοιραία.
Άρα, έντονο αρνητικό αντίκτυπο στη δουλειά μας.

483210_290492474357439_610947414_nE.S :  Ποια η άποψή σου για τις στιλιστικές επιλογές των Ελληνίδων εν έτη 2014;  Θεωρείς ότι η Ελληνίδα έχει προσωπική άποψη και γούστο σε ότι αφορά στην εμφάνισή της ή ακολουθεί αυστηρά ότι επιτάσσει η μόδα;
K.M: Το 2014 είναι της μόδας το hipster style δεν είναι;  Ανάλαφρο, σπορ, ελαφρώς ατημέλητο αλλά In. Δε θα πάψουν όμως ποτέ να υπάρχουν και τα πραγματικά chic ντυσίματα, που χαίρομαι ιδιαίτερα όταν τα βλέπω. Οι επιλογές με προσωπικότητα. Έχει άποψη η Ελληνίδα, το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Το βλέπω!

E.S :  Κατερίνα Στικούδη, Νίκος Γκάνος, Vegas και πολλοί άλλοι , είναι τα ονόματα καλλιτεχνών που εμπιστεύονται την σκηνική τους παρουσία στα χέρια σου. Πως αισθάνεσαι για την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων στο πρόσωπο σου;
K.M : Χαρούμενος και ευγνώμων. Ταιριάζουν οι χημείες μας και βγαίνει πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα.

E.S  : Τέλος θα ήθελα μια ευχή για την Εβδομάδα μόδας που πλησιάζει…
KM: Καλή επιτυχία σε όλους μας! Ας είναι κάθε μέρα σαν εβδομάδα μόδας και ας είναι η ζωή μας όλη ένα φαντασμαγορικό catwalk!

Όσοι λοιπόν επιθυμείτε να παρακολουθήστε από κοντά την νέα συλλογή του Κωνσταντίνου Μητροβγένη ‘‘Unfold ” Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2014/2015 στο AEDW , δεν έχετε, από το να επισκεφτείτε το Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής τη Δευτέρα 31 Μαρτίου και να ζήσετε από κοντά την μεγάλη και λαμπερή γιορτή της μόδας.

You may also like