Μάραθος: το αρωματικό που μας χαρίζει υγεία

Αν κι είναι γνωστό περισσότερο ως αρωματικό ανήκοντας στην ίδια κατηγορία με τον άνηθο, ο μάραθος δεν είναι ακόμη τόσο γνωστός προκειμένου να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας. Μια που είναι η εποχή του, όμως, μάλλον είναι η ώρα να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

               Η διατροφική του αξία:

Ένα φλιτζάνι μάραθου (περίπου 87 γραμμάρια) ή μία κουταλιά της σούπας μαραθόσπορος (6 γραμμάρια) έχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι θρεπτικοί θησαυροί. Ο φρέσκος βολβός του μάραθου είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, του διάσημου αντιοξειδωτικού που μεταξύ άλλων θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου. Ο δε μαραθόσπορος, όπως κι ο βολβός, περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, με κυρίαρχο το μαγγάνιο που παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, την καλή κυτταρική υγεία την ανάπτυξη των οστών, την επούλωση των πληγών και τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

               Πώς μας ωφελεί;

               01 Ο μάραθος κι ειδικά το αιθέριο έλαιό του μας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες. Έρευνες έχουν αποδείξει πως όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μειώνουν το κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και νευρολογικές νόσους.

               02 Διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών έχουν συνδεθεί με μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κι ο μάραθος είναι μία από τις τροφές που μπορούν να εγγυηθούν μία τέτοια εξέλιξη. Το φλιτζάνι που προαναφέραμε περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την “κακή” LDL χοληστερόλη, ενώ το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο που ο μάραθος περιέχει ενισχύουν τη ρύθμιση της χοληστερίνης.

               03 Αν και υπολείπονται δοκιμές σε ανθρώπους για να εδραιώσουν τα μέχρι τώρα ευρήματα σε εργαστηριακές μελέτες, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μάραθου πιθανώς να εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει το μάραθο με την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του ήπατος.

               04 Σε μικρές έρευνες έχει διερευνηθεί η επίδραση του μάραθου στην παραγωγή γάλακτος από τις θηλάζουσες μητέρες. Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο μάραθος ενισχύει την παραγωγή προλακτίνης, της ορμόνης που ωθεί το γυναικείο σώμα να παράξει γάλα. Μάλιστα σε μία έρευνα τα παιδιά γυναικών που κατανάλωναν μάραθο ενόσω θήλαζαν, τρέφονταν πιο συχνά και κέρδιζαν βάρος, παρά τις συχνές αλλαγές πάνας. Ωστόσο, οι απόψεις για τα συγκεκριμένα ευρήματα διίστανται, οπότε καλό είναι οι μητέρες που θηλάζουν να συμβουλευτούν το γυναικολόγο τους πριν προσθέσουν μάραθο στο γεύμα ή το τσάι τους.

               05 Το εκχύλισμα μάραθου έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη πληθυσμού μικροοργανισμών όπως ο E. Coli κι ο σταφυλόκοκκος.

               Πού μπορούμε να τον προσθέσουμε;

               Ελάχιστοι είναι οι περιορισμοί: μπορούμε να μαρινάρουμε τα φαγητά μας, να προσθέσουμε το μάραθο σε σούπες ή σαλάτες ή ακόμη και να τον συνδυάσουμε με το μαύρο τσάι μας.

               Φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ να συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό μας για το αν μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα μάραθο κι αν ναι, σε τι ποσότητες ημερησίως. Από εκεί κι έπειτα, μόλις μας δώσει το πράσινο φως… πότε είναι η επόμενη λαϊκή αγορά στη γειτονιά;

You may also like