Μήπως πρέπει να μειώσουμε λίγο τις μακαρονάδες;

Θυμάστε εκείνη τη διαφήμιση ζυμαρικών που έκλεινε με την ατάκα “ Ε, είμαι μακαρονάς… τι να κάνουμε;”. Και πόσοι από εμάς έχουν σχεδόν ταυτιστεί με τον μακαρονά αυτόν! Άλλωστε τα ζυμαρικά είναι από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων, ετοιμάζονται σχετικά γρήγορα κι είναι ιδανική για κάθε είδους πειραματισμό με sauces κι υλικά. Με λίγα λόγια είναι το κορυφαίο comfort food. Εκτός από comfort, όμως, τα γεύματά μας πρέπει να μας καλύπτουν και θρεπτικά. Πράγμα που σημαίνει… Αν είστε τρελοί fans των ζυμαρικών και βρίσκονται σε συχνή βάση στο εβδομαδιαίο σας μενού… Ίσως θα πρέπει να προβείτε σε κάποιες αλλαγές.

01 Αυξάνεται το ρίσκο εκδήλωσης διαβήτη.

Σαφώς και οι πιθανότητες να εκδηλώσει κανείς διαβήτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως η διατροφή δεν παύει να είναι ένας από αυτούς. Πόσο μάλλον αν το εβδομαδιαίο μενού μας περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, καθώς αυτοί μεταβολίζονται σε γλυκόζη, η οποία αυξάνει το σάκχαρο του αίματος. Και καθώς τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες… Καλό είναι η κατανάλωση να μη γίνεται τόσο τακτικά και οι μερίδες να είναι ισορροπημένες.

02 Δεν προσλαμβάνουμε κάποια θρεπτικά στοιχεία.

Όταν μία τροφή μονοπωλεί σχεδόν τις διατροφικές μας συνήθειες, δεν είναι παράλογο να σκεφτεί κανείς πως ο οργανισμός μας “μένει πίσω” στην πρόσληψη κάποιων άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών… Όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Πρέπει, επομένως να φροντίζουμε να υπάρχει μία ποικιλία. Ή ακόμη και να επιλέξουμε ζυμαρικά από λαχανικά (όπως από κολοκυθάκι) ή από όσπρια ώστε να προσλαμβάνουμε και μία γενναιόδωρη ποσότητα φυτικών ινών.

03 Αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Συνήθως στο τραπέζι μας βάζουμε τα “λευκά”, δηλαδή τα επεξεργασμένα ζυμαρικά. Εντούτοις, σύμφωνα με έρευνες, αυτή η κατηγορία ζυμαρικών είναι πιο πλούσια σε υδατάνθρακες. Με αποτέλεσμα; Η αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να απορρυθμίσει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντάς την και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου. Εκτός του ορίου στη εβδομαδιαία κατανάλωση, μία επιλογή είναι κι η προτίμηση ζυμαρικών ολικής άλεσης… Που κι αυτά θα καταναλώνονται με μέτρο.

04 Καταναλώνουμε περισσότερες περιττές θερμίδες.

Δε θα βάλω καν τη λέξη “περιττές” σε παρένθεση και θα διαπιστώσετε το γιατί. Μπορεί μία λελογισμένη μερίδα ζυμαρικών να μην είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση του βάρους, δεν ισχύει όμως το ίδιο αν αυτή η μερίδα βρίσκεται στη διάθεσή μας σε τακτική βάση μέσα στην βδομάδα. Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη επιπλέον θερμίδων που, εκ των πραγμάτων, οδηγούν σε αύξηση βάρους, με αυτό να οδηγεί με τη σειρά του σε άλλα προβλήματα και κινδύνους.

Σαφώς και η συμβουλή δεν είναι να απαρνηθούμε εντελώς ένα τόσο δημοφιλές πιάτο από τα γεύματά μας, ωστόσο όπως με κάθε τροφή δε θα μπορούσε να μην ισχύει κι εδώ το “παν μέτρεον άριστον”.

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@vicaleksa

You may also like