Μαρμελάδα φράουλας με ginger & βανίλια, από το Foodurismo

Άνοιξη δίχως φραουλες δεν νοείται, και ο,τι φυσικά φτιάχνεται από αυτά τα καταπληκτικά φρούτα. Μαρμελαδα φραουλα, γλυκό του κουταλιού φράουλα, λικέρ, πάβλοβα, τάρτες, κέικ, ακόμα και τις πράσινες σαλάτες τελευταία τις συναντάμε να νοστιμίζουν από τους κατακόκκινους καρπούς. 

Για να κάνετε μαρμελαδα φραουλα διαλέξτε φράουλες ώριμες αλλά γερές, αποφύγετε δηλαδή να είναι άσπρες μέσα ή να είναι λιωμένες, αυτό θα επηρεάσει τη γεύση της μαρμελάδας που θα κάνετε. Προτιμήστε τις λαϊκές αγορές γιατί εκεί οι τιμές είναι πολύ καλύτερες και έχει και μεγαλύτερη ποικιλία. 

Υλικά:

  • 1 κιλό (καθαρό βάρος) φράουλες ώριμες και γερές
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας ή 1 φακελάκι άρωμα βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • μισό μικρό μήλο τριμμένο

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις φράουλες. Τις σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας για να μην έχουν πολλή υγρασία.

Χρειαζόμαστε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα. Αν θέλετε η μαρμελάδα να έχει και κομμάτια φρούτου τότε κόψτε τα φρούτα σε κομμάτια, αν όμως θέλετε πιο λεία τη μαρμελάδα σας τότε μπορείτε να πολτοποιείσετε τις φράουλες στο μπλέντερ. 

Προσωπικά, προτιμώ τη μαρμελάδα με κομμάτια φρούτου οπότε έκοψα τις μεγάλες φράουλες στα τέσσερα και τις μικρές στα δύο. Αλλά είναι καθαρά θέμα γούστου, οπότε πράττετε αναλόγως. 

Ρίχνετε τις φράουλες στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε να σταθεί για περίπου μία ώρα. 

Ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,βάζετε πάνω την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση. Ανακατεύετε συχνά και είστε από κοντά γενικά για να μην κολλήσει το μείγμα. Με ένα κουτάλι αφαιρέστε τον αφρό που βγαίνει στην αρχή του βρασμού. Μετά από 10 λεπτά βράσιμο προσθέτετε και το μήλο τριμμένο και το τζίντζερ. Συνεχίζετε να ανακατεύετε συχνά και σε αυτό το σημείο κατεβάζετε λίγο την ένταση της φωτιάς, να είναι δηλαδή στο μέτριο. Η μαρμελάδα χρειάζεται περίπου 25 – 30 λεπτά βράσιμο, όχι περισσότερο. Κανονικά, σε αυτόν τον χρόνο η μαρμελάδα θα δέσει όπως πρέπει και ετσι θα διατηρήσει και το ζωηρό κόκκινο χρώμα της. 

Για να σιγουρευτείτε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ότι δηλαδή έδεσε, βουτήξτε το ξύλινο κουτάλι που ήδη χρησιμοποιείτε μέσα στο μείγμα που βράζει, βγάλτε το έξω, αφήστε το μισό λεπτό να κρυώσει και τραβήξτε με το δάχτυλό σας μια γραμμή, αν αυτή μείνει καθαρή και ανοιχτή, αυτό σημαίνει ότι η μαρμελάδα δεν είναι υδαρής πια, άρα είναι έτοιμη να “κατέβει” από τη φωτιά. Στύβετε το λεμόνι, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι. 

Έχετε έτοιμα τα βάζα που θα την αποθηκεύσετε. Πλυμένα και αποστειρωμένα. Μπορείτε να αποστειρώσετε τα βάζα σας βάζοντάς τα καθαρά σε φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά. 

Όπως είναι ζεστά τα βάζα και ζεστή η μαρμελάδα, τα γεμίζετε με προσοχή, κλείνετε τα καπάκια, τα γυρνάτε ανάποδα και τα αφήνετε να κρυώσουν. 

Αποθηκεύετε τα βάζα σε ντουλάπι, και κάθε φορά που ανοίγετε ένα, καλό είναι να το διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.

Για μερικά ακόμα tips για την μαρμελάδα, μπείτε στο άρθρο του Foodurismo

You may also like