Μινεστρόνε από την Τοσκάνη

ΥΛΙΚΑ:
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
8 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, σε κυβάκια (ή 2 – 3 μεγάλες ντομάτες φρέσκες)
1½ λίτρο ζωμός κότας*
250 γρ. μεσαία άσπρα φασόλια, τα οποία μουλιάζουμε σ νερό αποβραδίς
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
8 φέτες μπέικον, σε λωρίδες
1 σκελίδα σκόρδου, ακαθάριστη, ολόκληρη, για το βράσιμο των φασολιών
1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο, για το βράσιμο των φασολιών
2 κλωνάρια σέλερι, σε ροδέλες
2 – 3 μεσαία καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε μεσαίου πάχους ροδέλες
3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ολόκληρα (ή 3 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο)
2 δαφνόφυλλα
50 ml ελαιόλαδο
25 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100 γρ. παρμεζάνα, σε φλούδες, για το γαρνίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό (όχι παραπάνω), την ολόκληρη σκελίδα σκόρδου, το άκοπο κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης και το 1 κλωναράκι δεντρολίβανο (ή το 1 κουτ. γλυκού ξερό και κοπανισμένο). Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, ξαφρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι θα γίνουν πολύ τρυφερά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι. Οταν τα φασόλια είναι έτοιμα, τα αλατίζουμε (όχι νωρίτερα, γιατί θα σκληρύνουν), αφαιρούμε τα λαχανικά και τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε στο βράσιμο και αν έχουν μείνει υγρά, τα σουρώνουμε.

Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται τραγανό. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι, λίγο αλάτι, την ντομάτα, το ζωμό και το δεύτερο δαφνόφυλλο. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 12 λεπτά.

Μετά, ρίχνουμε στη σούπα τα φασόλια και τα άλλα 2 κλωναράκια δεντρολίβανο και βράζουμε για άλλα 3 – 4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο, προσθέτουμε το ξίδι και το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Το ξίδι το βάζουμε για να αποκτήσει το φαγητό οξύτητα, ακριβώς όπως κάνουμε και στις φακές, αλλά και για να αντισταθμίσουμε τη λιπαρότητα του μπέικον και του ελαιολάδου. Σερβίρουμε στα μπολ και γαρνίρουμε με τις φλούδες παρμεζάνας. Συνοδεύουμε με φρεσκο ψωμί, φρυγανισμένο αν θέλουμε.

Πηγή: http://www.gastronomos.gr

You may also like