Μπορεί η στάση του ύπνου μας να φταίει για τους πόνους στη μέση;

Σας έχει τύχει κι εσάς να ξυπνήσετε κακόκεφα εξαιτίας ενός πόνου στη μέση; Όχι, δε σημαίνει απαραίτητα πως είστε ακόμη κουρασμένοι, όμως μπορεί να φταίει ο τρόπος που κοιμάστε. Ένα μεγάλος μέρος της καλής ποιότητας του ύπνου μας εξαρτάται τόσο από τη θέση που το σώμα μας έχει αλλά και πό το ίδιο το κρεβάτι. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να μην ταλαιπωρύμε το σώμα μας όταν αυτό στην ουσία ξεκουράζεται;

01 Διατηρούμε τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία. Όπως το προσπαθούμε ενόσω καθόμαστε στο γραφείο, το ίδιο ισχύει κι όταν ξαπλώνουμε. Εδώ παίζει ρόλο εξαρχής η επιλογή στρώματος. Οι καλύτερες επιλογές είναι είτε ένα στρώμα με ελατήρια είτε ένα στρώμα αφρού. Αν δε μπορούμε να αλλάξουμε στρώμα, τότε μπορούμε να προσθέσουμε ένα λεπτό υπόστρωμα ή μαξιλάρια για περισσότερη στήριξη. Επίσης ένοχη μπορεί να είναι κι η στάση του ύπνου μας, όταν αυτή δεν επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να είναι στην ευθεία της.

               02 Ξαπλώνουμε ανάσκελα. Είναι ίσως η πιο ωφέλιμη στάση, καθώς το βάρος μας διαμοιράζεται στην επιφάνεια του σώματος μειώνοντας τα σημεία πίεσης κι ευθυγραμμίζοντας ακόμη και τη θέση των οργάνων. Καλό είναι να αποφεύγουμε να ξαπλώνουμε μπρούμυτα, μια που αυτή η θέση επιβαρύνει τον αυχένα λόγω της αφύσικης θέσης που αυτός παίρνει.

               03 Αλλάζουμε πλευρές. Αν ξαπλώνουμε στο πλάι σε ένα κακής ποιότητας ή ένα φθαρμένο στρώμα, υποφέρουμε περισσότερο από μυϊκούς πόνους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μας ώστε να ευθυγραμμιστούν οι γοφοί, η λεκάνη κι η σπονδυλική στήλη.

               04 Χρησιμοποιούμε σωστά το μαξιλάρι. Ανεξάρτητα της στάσης στην οποία συνηθίζουμε να κοιμόμαστε, το μαξιλάρι διασφαλίζει τη σωστή θέση του αυχένα και των ώμων. Φροντίζουμε ώστε το μαξιλάρι να καλύπτει το χώρο ανάμεσα στο λαιμό και το στρώμα και στηρίζουμε σε αυτό το κεφάλι και τον αυχένα, αλλά όχι τους ώμους, αν κοιμόμαστε ανάσκελα και προτιμούμε ένα πιο σκληρό μαξιλάρι αν κοιμόμαστε στο πλάι.

               05 Σημαντικός κι ο τύπος του σώματος. Πιο ειδικά, η περιφέρεια των γοφών μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας αλλά και το πώς θα ξυπνήσουμε το πρωί –  όσο κλισέ κι αν αυτό ακούγεται. Αν οι διαστάσεις των γοφών μας είναι μεγαλύτερες από εκείνες της μέσης, τότε επιλέγουμε ένα πιο μαλακό στρώμα το οποίο θα μπορεί να επιστρέψει στη σπονδυλική στήλη να παραμείνει σταθερή και σ’ ευθεία. Αν οι διαστάσεις αυτές δεν έχουν ιδιαίτερη διασφορά μεταξύ τους, ένα πιο σκληρό στρώμα θα προσφέρει την απαραίτητη στήριξη.

               Ακόμη κι αν δεν υπάρχει για την ώρα η δυνατότητα να επενδύσουμε σε ένα νέο στρώμα, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές για έναν καλύτερο ύπνο.

You may also like