Πρόταση για Dvd : Snatch

Βράδυ Κυριακής του Σεπτέμβρη κι ήδη μικροί και μεγάλοι επανερχόμαστε σταδιακά στην καθημερινότητα που λίγο είχε χαλαρώσει ρυθμούς στη διάρκεια του καλοκαιριού. Φυσικά, η συνήθειά μας για μία καλή ταινία στο σπίτι δε χάνεται και γι’ απόψε η πρότασή μας είναι μία crime comedy που σίγουρα τα αγόρια μας θα λατρέψουν, αν δεν την έχουν δει ήδη –  έτσι, επειδή κάποιες φορές θέλω να τα χαροποιώ κι αυτά!

               Κάνοντας μια στάση στο Λονδίνο προτού γυρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και με ένα διαμάντι 86 καρατίων στην κατοχή του, ο ληστής Franky “Four Fingers”(Benicio Del Toro) αποφασίζει να στοιχηματίσει σε ένανα αγώνα μποξ. Όμως ένας  Ρώσος έμπορος όπλων έχει ήδη πληροφορηθεί για το διαμάντι και δε σκοπεύει να το χάσει. Την ίδια στιγμή, ο Turkish (Jason Statham) προωθεί πυγμάχους σε παράνομους αγώνες στοιχημάτων, όμως λίγο πριν από τον αγώνα που έχει κανονίσει με έναν gangster και “μπούκερ”, ο Turkish χάνει τον πυγμάχο του έπειτα από έναν καυγά με τον Mickey (Brad Pitt) έναν Ιρλανδό τσιγγάνο και πρωταθλτή πυγμαχίας. Έτσι o Turkish αποφασίζει να αντικαταστήσει ο Mickey τον πυγμάχο, όμως η συμφωνία είναι να χάσει. Φυσικά όλα πάνε στραβά για όλους και στα δύο περιστατικά και, παρ’όλο που δε συναντιούνται οι δρόμοι όλων, οι καταστάσεις συνδέονται μεταξύ τους άρρηκτα.

               Η “Αρπαχτή” είναι μία ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Guy Ritchie κι είναι το δεύτερο project  όπου ο σκηνοθέτης αναλαμβάνει στην καριέρα του και τα δύο πόστα, δύο χρόνια μετά τις “Δύο Καπνισμένες Κάννες”.

               Πέραν από τα απολαυστικά “παιχνίδια” του Ritchie με την κάμερα και το μοντάζ (χαρακτηριστικά κάθε του ταινίας), στις οθόνες μας φτάνει μία μαύρη κωμωδία με έντονο το βρετανικό χιούμορ όπου δύο ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους χωρίς, κατ’ ανάγκην, οι χαρακτήρες να αλληλεπιδρούν. Ή μάλλον το κάνουν κι αυτό γίνεται έμμεσα, όμως σε καμία περίπτωση ο θεατής δε θα σκεφτεί “τώρα αυτός πού κολλάει;”. Όλα “κολλάνε” μεταξύ τους, απλά αυτό συμβαίνει με τρόπο αναπάντεχο και όχι όπως γίνεται συνήθως με αλληλένδετες ιστορίες που πιθανώς έχουμε δει σε άλλες παραγωγές. Παράλληλα, οι εξελίξεις κυλάνε γρήγορα με μία ιδανική ισορροπία δράσης (χωρίς υπερβολικό αίμα, να τονίσω) και (βρετανικού, επαναλαμβάνω!) χιούμορ και συνοδεύονται από διαλόγους καυστικούς ανάμεσα σε πρόσωπα που όλα έχουν μία ιδιαιτερότητα που τους κάνει όχι μόνο να ξεχωρίζουν, αλλά φτάνει κανείς κάποια από αυτά να τα χαρακτηρίσει ακόμη και συμπαθητικά. Τελική πινελιά το cast που επέλεξε ο Ritchie, όπως ο Jason Statham που δεν είναι (ακόμη) ο σκληρός που ό,τι κινείται… τρώει μπουνιές κι ο Brad Pitt που αποδεικνύει πως δεν είναι ποτέ απλά ένας γοητευτικός άντρας (που είναι, μην κοροϊδευόμαστε!). Μπορεί, όπως πολλοί τονίζουν, το “Snatch” να θυμίζει κατά πολύ τις “Δύο Καπνισμένες Κάννες” (κι όταν έρθει η ώρα τους θα το συζητήσουμε), ωστόσο η ταινία δεν παύει να προσφέρει ένα ευχάριστο κινηματογραφικό δίωρο που θα το χαρούν κι οι φίλες του The K-Magazine – ακόμη και με το υβρεολόγιο που ακούγεται, αλλά δε νομίζω πως οι real life gangsters μιλάνε λες κι αποφοίτησαν από Καθολικό Σχολείο, για να είμαστε δίκαιοι! Στο κάτω κάτω, δικαιούνται μία special βραδιά και οι άρρενες φίλοι του site, right;

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και ν’ απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Jason Statham, Stephen Graham, Brad Pitt, Dennis Farina, Benicio Del Toro, Alan Ford, Vinnie Jones, Robbie Gee, Lennie James, Mike Reid κ.α.

You may also like