Μπορεί το πρωινό σου… να σε αγχώσει;

Όλοι μας θέλουμε να περνάμε κάθε κομμάτι της ημέρας μας με ηρεμία, είναι μάλιστα το ιδανικό. Εντούτοις, αυτό μπορεί να αποδειχθεί κάπως challenging δεδομένων των αγωνιών που αντιμετωπίζει ο καθένας μας στη ζωή του, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο κανόνας είναι ένας: αν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που μας αγχώνει, τότε αναλαμβάνουμε δράση. Αν όχι, δεν του επιτρέπουμε να μας επηρεάσει. Υπάρχει, όμως, και μία συνήθεια που, ασυναίσθητα, μπορεί να εντείνει το άγχος της καθημερινότητας. Κι αυτή είναι το πρωινό γεύμα.

               Θα μου πείτε “τόσο καιρό μας λες πως το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα μας και τώρα μας λες πως εντείνει το άγχος;”. Ναι, μένω πιστή στο “δεν προσπερνάμε το πρωινό γεύμα”, όμως αυτό που μπορεί να το κάνει επίφοβο δεν είναι η προετοιμασία του αλλά τα συστατικά του. Τι εννοούμε με αυτό;

               Ο πιο γνωστός “εχθρός” είναι οι τροφές με επεξεργασμένα σάκχαρα, τηγανιτά και το αλεύρι. Οι συγκεκριμένες τροφές έχουν την τάση να προκαλούν φλεγμονές στο σώμα κι επιδρούν σημαντικά στην παραγωγή ορμονών σχετιζόμενων με το στρες, ιδίως της κορτιζόλης. Τις πρωινές ώρες τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα είναι ήδη ανεβασμένα – για την ακρίβεια ξεκινούν να αυξάνονται περίπου 2 με 3 ώρες πριν ξυπνήσουμε και συνεχίζουν να αυξάνονται τις πρώτες πρωινές μας ώρες. Ένα γεύμα που βασίζεται σε αυτές τις τροφές προφανώς και θα κάνει την κορτιζόλη να εκτοξευθεί, αλλά επίσης, εξαιτίας του στρες που η κορτιζόλη προκαλεί, το σώμα μας θα επιζητά περισσότερα σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

               Όταν ξυπνάμε με ένα αίσθημα άγχους, είτε αυτό αποδίδεται σε βιασύνη είτε σε άλλους λόγους, το σώμα αναζητά τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες ως ενέργεια ώστε να χαλαρώσει. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα: πόσο πιο χαρούμενοι (υπό μίαν έννοια) αισθανόμαστε όταν ενίοτε μαζί με τον καφέ μας απολαμβάνουμε και μία ή και δύο φέτες με ένα πλούσιο κέικ σοκολάτας ή ένα χορταστικό κρουασάν; Ναι, είναι υπέροχη αίσθηση, μόνο που εδώ θα θυμίσουμε πως ένα τέτοιο γεύμα όσο εύκολα αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τόσο εύκολα μπορούν αυτά να μειωθούν απότομα κι άρα να επιστρέψουμε στο αίσθημα άγχος και στην αναζήτηση ενός ακόμη παρόμοιου comfort snack. Με λίγα λόγια, μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο χρειάζεται πολύ προσπάθεια να απελευθερωθούμε.

               Τι πρέπει να διορθώσουμε, επομένως;

               Ακόμη κι αν ξυπνάμε με την αγωνία του τι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι ουσιαστικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος με τρόπο που στην ουσία να μην κυριαρχεί στις ζωές μας. Και το πρωινό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια. Προτιμούμε λοιπόν γεύματα όπως ένα μπολ με γιαούρτι, βρώμη, φρούτα (ιδανικά εποχής) και ξηρούς καρπούς (άντε κι ίσως λίγη μαύρη σοκολάτα για το sweettooth!) ή, για τους φίλους των πιο αλμυρών γεύσεων, ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, αβοκάντο και αυγά που περιέχουν την απαραίτητη ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεΐνες και “καλά” λιπαρά. Σκοπός είναι με το πρωινό μας όχι μόνο να εξοπλίσουμε το σώμα μας με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αλλά και για να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα του σακχάρου.

               Μπορεί όντως κάποιες μέρες να μας φαίνονται πιο δύσκολες από τη στιγμή που ξυπνάμε, όμως να θυμάστε πως όσο φροντίζουμε τον εαυτό μας, τίποτα δε μας νικάει! Και ναι, ετοιμαστείτε, θα το ξαναπώ: το πρωινό γεύμα ΕΙΝΑΙ το σημαντικότερο της ημέρας (ουφ, το είπα!)!

               Πηγή: Well + Good

               Photo credits: Life Sorted&Teller Report

You may also like