Μπορούμε με τη γυμναστική να καταπολεμήσουμε τις χρόνιες φλεγμονές;

Η καθημερινή άσκηση δεν πρέπει να θεωρείται το μέσο μόνο για τη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους, αλλά ο σύμμαχός μας στην καλή μας υγεία. Μας ηρεμεί και μας ενδυναμώνει, ενώ την ίδια στιγμή τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τι γίνεται, όμως, όταν το ανοσοποιητικό υπερλειτουργεί, προκαλώντας φλεγμονές που αργότερα αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις …Όπως ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;

               Οι χρόνιες φλεγμονές που συνήθως οφείλονται μεταξύ άλλων για τις ανωτέρω νόσους προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δοκιμάζεται. Τι μπορεί να φταίει; Ο ελλιπής ύπνος, η μειωμένη σωματική άσκηση και η κακή διατροφή για μεγαλύτερο απ’ όσο πρέπει διάστημα. Αυτό σημαίνει πως η σωστές διατροφικές συνήθειες, η επαρκής ανάπαυση κι η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο που συνεπάγονται οι χρόνιες φλεγμονές.

               Συγκεκριμένα, με την άσκηση το σώμα απελευθερώνει επινεφρίνη (ή αλλιώς αδρεναλίνη) και νορεπινεφρίνη. Είναι δύο ορμόνες που εξισορροπούν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού ώστε να μην προκαλούνται φλεγμονές.

               Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν πρέπει να βρούμε κι εκείνη την μορφή άσκησης που θα συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια; Παρακάτω σας έχουμε μερικές προτάσεις που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε – ή και να συνδυάσετε!

               01

Η φιλοσοφία της χαλάρωσης στη yoga έχει ουσιαστικό ρόλο στο να δώσει στο σώμα την παύση που χρειάζεται ώστε να μην προκαλούνται φλεγμονές στον οργανισμό. Όταν επικεντρωνόμαστε στην κάθε στάση και την αναπνοή μας, οι καρδιακοί παλμοί μειώνονται. Στόχος να μειωθεί η κορτιζόλη που σχετίζεται άμεσα με το στρες και κατ’ επέκταση με την έξαρση των φλεγμονών.

               02

Τώρα που οι επισκέψεις μας στη θάλασσα θα είναι πιο συχνές, η ευκαιρία για άσκηση στο νερό δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Η κολύμβηση και η αερόβια γυμναστική στο νερό είναι από τις ηπιότερες μορφές άσκησης. Μάλιστα ενδείκνυται για αποκατάσταση μετά από προπόνηση έντονης δραστηριότητας. Καθώς γυμναζόμαστε χωρίς να επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις και τους ιστούς, περιορίζεται σημαντικά η εμφάνιση φλεγμονών. Μήπως ακόμη και το χειμώνα να επισκεπτόμαστε πού και πού και μία πισίνα;

               03

Ο χορός είναι άσκηση που την ίδια στιγμή μπορεί να μας διασκεδάζει! Όπως συμβαίνει με κάθε μορφή άσκησης… Έτσι κι ο χορός μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης που σε βάθος χρόνου επιφέρει φλεγμονές στον οργανισμό. Μάλιστα, σε έρευνα του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Mediators of Inflammation παρατηρήθηκε πως όσοι συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα χορού μέτριας δραστηριότητας εμφάνιζαν λιγότερες φλεγμονές… από όσους συμμετέχοντες δεν ασχολούνταν με το χορό.

@brucemars/ unsplash.com
               04

Καλό και το Wii, αλλά το νέο level για γυμναστική στο σπίτι είναι η τεχνολογία του VR. Έστω και με λιγότερη ένταση από ότι ένα real life session γυμναστικής ή κάποιο άθλημα (ελλείψει φυσικού ανταγωνισμού… Μία προπόνηση με ένα πρόγραμμα VR προσφέρει επαρκή κινητοποίηση για να περιοριστεί η εμφάνιση φλεγμονών.

               05

Το καθημερινό περπάτημα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στο σώμα μας για το σύνολο της καλής μας υγείας… Όμως πού και πού μπορούμε να “αυξήσουμε” λίγο το ρυθμό. Είκοσι λεπτά γρήγορης βάδισης (τόσο ώστε να μας επιτρέπει σύντομες συνομιλίες) αρκούν για να μειωθεί το στρες που προκαλεί τις φλεγμονές.

               06

Μία άλλη αγαπημένη μορφή άσκησης είναι η βόλτα με το ποδήλατο 0- ή έστω μισή ώρα στο στατικό ποδήλατο, αν υπάρχει. Άσκηση που αυξάνει την πρόκληση χωρίς όμως να μας ζορίζει, η ποδηλασία είναι μία καλή επιλογή μέτριας έντασης άσκησης προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο φλεγμονών.

               Βεβαίως, για το βέλτιστο αποτέλεσμα, φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε σωστά κι επαρκώς και να αντιλαμβανόμαστε τα σινιάλα του σώματος που μας προειδοποιούν πως το παρακάνουμε – είτε με τις καθημερινές μας συνήθειες είτε με την υπερβολική δραστηριότητα στην προσπάθειά μας να πετύχουμε το στόχο μας.

               Πηγή: Livestrong

Featured image: unsplash.com/@spikeball

You may also like