ΞΕΚΟΥΡΑΣΕ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΣΟΥ ΜΕ 5 ΑΠΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

               Λίγο το γεγονός πως οι περισσότεροι εργαζόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή… Λίγο το ότι σχεδόν όλοι “χαλαρώνουμε” κάνοντας ασυναίσθητο scrolling down στα κινητά μας τηλέφωνα, ξεχνάμε πολλές φορές πως αυτές οι συνήθειες επιβαρύνουν τον αυχένα μας. Αν σκεφτούμε μάλιστα πως το κεφάλι στην κανονική του θέση ζυγίζει περίπου 5 κιλά και το βάρος αυτό πολλαπλασιάζεται όταν αναγκάζουμε το κεφάλι να σκύβει… Ο πόνος στον αυχένα είναι η λογική συνέπεια. Κι επειδή κάθε άλλο παρά ευχάριστος είναι, αυξάνεται κι η ανάγκη να γνωρίζουμε πώς θα μειώσουμε αυτήν τη δυσφορία. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές ασκήσεις για άμεση ανακούφιση και χρειαζόμαστε μόλις λίγα λεπτά – και ναι, έχουμε το δικαίωμα να απομακρυνθούμε για λίγο από το γραφείο για να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας!

               01

 Ενώ βρισκόμαστε καθισμένοι και με την πλάτη ίσια, χαμηλώνουμε το κεφάλι οδηγώντας το πηγούνι όσο πιο χαμηλά μπορούμε. Κρατάμε τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα και επαναφέρουμε για να επαναλάβουμε 15 έως 15 φορές. Στόχος μας είναι να αισθανθούμε ένα ελαφρύ και ανακουφιστικό “τράβηγμα” στη βάση του αυχένα.

               02

 Λυγίζουμε το κεφάλι μας προς τα δεξιά ώστε να φέρουμε το αυτί μας όσο πιο κοντά στον ώμο μπορούμε, κρατάμε τη θέση για περίπου 20 δευτερόλεπτα…. Και, όταν σηκώσουμε ξανά το κεφάλι επαναλαμβάνουμε για την αριστερή πλευρά. Συνεχίζουμε για 10 επαναλήψεις.

               03

 Στρέφουμε το κεφάλι μας προς τα δεξιά κι έπειτα προς τα αριστερά για 10 επαναλήψεις, κρατώντας και πάλι για 20 δευτερόλεπτα για κάθε πλευρά. Τόσο σε αυτήν όσο και την προηγούμενη άσκηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χέρι μας σα βοήθημα για να έχει η διάταση ακόμη περισσότερο εύρος.

               04

Ξεκινώντας με τον αυχένα σε ευθεία, φέρνουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω έως το σημείο που αισθανόμαστε άνετα. Κρατάμε για περίπου 10 δευτερόλεπτα κι επαναλαμβάνουμε 10 φορές.

               05

 Ξαπλώνουμε μπρούμυτα στο κρεβάτιή το πάτωμαχρησιμοποιώντας μία πετσέτα, τυλισμένη σε ρολό, για να στηρίξουμε το μέτωπό μας. Τεντώνουμε τα χέρια μας ώστε να σχηματίσουν ένα “Y” κοντά στο κεφάλι μας. Έπειτρα σηκώνουμε αργά τα χέρια μας προς τα πάνω ενεργοποιώντας τις ωμοπλάτες μας. Επανερχόμαστε αργά και με ελεγχόμενες κινήσεις κι επαναλαμβάνουμε για 10 φορές.

               Κι ενώ οι παραπάνω ασκήσεις βοηθούν να ανακουφίσουμε τον αυχένα μας ενόσω εργαζόμαστε (αλλά κι αφότου ολοκληρώσουμε τη μέρα μας)… Δεν είναι κακό να απολαμβάνουμε ένα μασάζ στην περιοχή του αυχένα, του κεφαλιού και των ώμων. Το μασάζ βοηθά να χαλαρώσουν οι μύες στο σημείο και να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος.

               Φυσικά δεν ξεχνάμε να “μαλώνουμε” τον εαυτό μας όταν αντιλαμβανόμαστε πως η στάση του σώματος δεν είναι η κατάλληλη αλλά και να τον συνετίζουμε! Αυτό σημαίνει πως η οθόνη του υπολογιστή μας πρέπει να είναι στο ύψος του βλέμματός μας ώστε να μην αναγκάζουμε το κεφάλι να σκύβει… Κι άρα να μειώνουμε την πίεση που ασκείται στον αυχένα προσπαθώντας να αντέξει το βάρος του κεφαλιού μας. Επίσης φρρντίζουμε κι η πλάτη μας να είναι ίσια ώστε να μην επιτρέπουμε στους ώμους να καμπουριάσουν.

               Πηγή: Fit On

Featured image: unsplash.com/@keenangrams

You may also like