Οι καλύτεροι ξηροί καρποί για το σάκχαρο

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης Τύπου 2. Οι ξηροί καρποί, όχι μόνο είναι πηγές θρεπτικών στοιχείων αλλά προσφέρουν πολλά οφέλη στη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως στους πάσχοντες από σάκχαρο.Οι 4 ξηροί καρποί που ακολουθούν έχουν φανεί να δίνουν τα σημαντικότερα οφέλη για τους διαβητικούς.

Καρύδια

Τα καρύδια έχουν τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Έρευνα σε υγιείς ενήλικες έδειξε ότι μία διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να προστατέψει από τη δράση της «κακής» χοληστερίνης. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Wiley Online Library και στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι που είχαν καταναλώσει καρύδια μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, έδειξε ότι οι τελευταίοι είχαν τις μισές πιθανότητες να πάθουν διαβήτη συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν καταναλώσει καθόλου.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα διατροφικά οφέλη, προσφέροντας στον οργανισμό πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, βιταμίνη Β2, κ.α. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στο National Center for Biotechnology Information μελέτησε για 24 εβδομάδες ανθρώπους που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και κατέληξε στο ότι αυτοί που κατανάλωναν αμύγδαλα μπορούσαν να ελέγχουν περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σε με όσους είχαν διατροφή χωρίς αμύγδαλα.

Κάσιους

Τα κάσιους προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε αυτούς που τα καταναλώνουν. Έρευνα έδειξε ότι τα κάσιους μπορούν να χαμηλώσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερίνης, αυξάνοντας, παράλληλα, την HDL (καλή), που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της χοληστερίνης από την καρδιά στο συκώτι, όπου και μπορεί να διασπαστεί.

Φιστίκια Αιγινίτικα

Είναι ξηροί καρποί πλούσιοι σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β6, θειαμίνηκαι φώσφορο. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine το 2015, κατέληξε στο ότι οι συμμετέχοντες – πάσχοντες από σάκχαρο Τύπου 2 που συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους το Αιγινίτικοφυστίκι για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, τα εν λόγω φιστίκια βελτίωναν την αναλογία της HDL με την LDL ενώ φαίνονταν και χαμηλότερα τα ποσοστά τριγλυκεριδίων.

You may also like