Οι 5 καλύτερες ασκήσεις διατάσεων μετά το jogging

Με την άρση των περιορισμών κυκλοφορίας κι τον καιρό να βελτιώνεται, η καθημερινή μας έξοδος για περπάτημα και jogging γίνεται με ακόμη καλύτερη διάθεση – κι ας μην ξεχνάμε πως τη βελτιώνει ακόμη περισσότερο. Εντούτοις, ειδικά για όσους κάνουν Jogging για μεγαλύτερες αποστάσεις, οι μύες που καταπονούνται περισσότερο είναι οι μηριαίοι, οι τετρακέφαλοι και οι γάμπες… με λίγα λόγια οι μύες των ποδιών μας! Είναι, λοιπόν, ουσιαστικό, να τους προσφέρουμε τον απαραίτητο χρόνο αποκατάστασης αφιερώνοντας λίγο χρόνο σε διατάσεις που θα ξεκουράσουν τους μύες μετά την προπόνησή μας.

Μένοντας σταθερή κι εγώ στην αγαπημένη μου συνήθεια της outdoors αερόβιας άσκησης, αποφάσισα να δοκιμάσω τις διατάσεις που προτείνει η Nike Master Trainer Traci Copeland. Κι έχω να σας πω πως ήδη τα ποδαράκια μου με ευγνωμονούν! Γι’ αυτό και σας τις παρουσιάζω!

               01 “Πεταλούδα”. Καθόμαστε στο πάτωμα και λυγίζουμε τα πόδια μας έτσι ώστε τα πέλματα να ενώνονται μπροστά μας (σκεφτόμαστε πως τα πόδια μας σχηματίζουν το καρό της τράπουλας. Στεκόμαστε ευθυτενείς και κρατώντας τους αστραγάλους μας σκύβουμε μπροστά διατηρώντας όσο μπορούμε την πλάτη σε ευθεία.

               02 Treepose σε καθιστή θέση. Από την προηγούμενη θέση φέρνουμε το πέλμα του αριστερού ποδιού στην εσωτερική πλευρά του δεξιού μηρού ενώ τεντώνουμε το δεξί μας πόδι. Κρατώντας τον κορμό όσο πιο ευθυτενή γίνεται, σκύβουμε ώστε να αγγίξουμε τα δάχτυλα του δεξιού μας ποδιού με το δεξί μας χέρι – το αριστερό “ξεκουράζεται” στο πάτωμα. Αλλάζουμε πλευρά κι επαναλαμβάνουμε.

               03 Διατάσεις τετρακέφαλων. Παραμένοντας καθισμένοι, φέρνουμε τα πόδια μας τεντωμένα μπροστά μας  και λυγίζουμε το δεξί μας πόδι ώστε η φτέρνα να “κοιτάζει” την εξωτερική πλευρά του μηρού, ενώ το πέλμα πρέπει να είναι επίσης τεντωμένο. Για να κάνουμε τις διατάσεις λίγο πιο έντονες, μπορούμε να φέρουμε τον κορμό μας λίγο πιο κοντά στο πάτωμα ώστε ο κόκκυγας να “κρύβεται” προς τα μέσα. Αλλάζουμε πόδι κι επαναλαμβάνουμε.

               04 Spinal twist. Σε καθιστή θέση τεντώνουμε πάλι μπροστά μας τα πόδια και στη συνέχεια λυγίζουμε το δεξί μας πόδι και φέρνουμε το πέλμα δίπλα στην εξωτερική πλευρά του αριστερού μας γονάτου. Στρέφουμε τον κορμό μας προς τα δεξιά και κρατάμε αντίσταση με τον αριστερό μας αγκώνα στην εξωτερική πλευρά του δεξιού γονάτου. Φέρνουμε πίσω από την πλάτη μας το δεξί χέρι κι “ανοίγουμε” αργά το στήθος μας προς τα δεξιά. Επαναλαμβάνουμε για την άλλη πλευρά.

               05 Downward Dog με διατάσεις. Γυρίζουμε μπρούμυτα και με τα χέρια μας δίνουμε ώθηση ώστε το σώμα μας να σχηματίσει ένα “Λ”.

            Στη συνέχεια κρατώντας το δεξί μας πόδι σε ευθεία, λυγίζουμε ελαφρά το αριστερό και συνεχίζουμε με εναλλαγές.

               Άλλωστε μην ξεχνάμε: για να είναι αποτελεσματική η σωματική μας άσκηση, πρέπει να δίνουμε στο σώμα μας και τα απαραίτητα μέσα να παραμείνει δυνατό κι υγιές!

               Πηγή: Well + Good

Photo credits : @katetrifo (unsplash)

You may also like