Οι 5 υγιεινές τροφές που μπορούν να μας ξαγρυπνήσουν

Πριν λίγες μέρες η Νατάσσα (Σχοινά) μας τόνισε πόσο σημαντική είναι η ώρα που καταναλώνουμε το φαγητό μας μέσα στη μέρα προκειμένου η διατροφή μας να είναι όντως προσεγμένη. Σήμερα θα πάμε ένα βήμα παραπέρα και θα γνωρίσουμε τροφές που, αν και συνίσταται να είναι κομμάτι της διατροφής μας, δεν είναι και τόσο κατάλληλες πριν τον ύπνο.

               01 Σκληρά τυριά. Τυριά όπως το έμενταλ, το τσένταρ, το μπλε τυρί κι η παρμεζάνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, επομένως χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο πέψης. Τρώγοντας ένα τέτοιο τυρί λίγο πριν κοιμηθούμε μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων, δημιουργώντας αίσθημα καούρας. Οπότε η κατανάλωσή του πρέπει να απέχει περίπου τέσσερις έως έξι ώρες από την ώρα κατάκλισής μας. Αν πάλι θέλουμε οποιοδήποτε γαλακτοκομικό, είναι προτιμότερο το κλασσικό ζεστό γάλα που πίναμε όταν ήμασταν παιδιά, καθώς η τρυπτοφάνη που περιέχει μας βοηθά να χαλαρώσουμε.

               02 Μαύρη σοκολάτα. Αν κι είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορούμε να επιλέξουμε ως επιδόρπιο (σαφώς πιο υγιεινή από μία πάστα!) , δεν ισχύει το ίδιο όταν την τρώμε πριν τον ύπνο. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες αλλά και μία αναπάντεχη πηγή καφεΐνης – συγκεκριμένα, δύο κομματάκια σοκολάτας περιέχουν το ένα τέταρτο της καφεΐνης που περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ. Αν και παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα μεταβολίζει κανείς την καφεΐνη (προφανώς όσοι αργούν να τη μεταβολίσουν καλό είναι να αποφεύγουν πριν ξαπλώσουν για το βράδυ), το ιδανικό είναι να μην καταναλώνεται σε λιγότερο από έξι ώρες πριν τον ύπνο. Εναλλακτική λύση είναι χυμός βύσσινου με λίγα καρύδια, με το συνδυασμό να αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα, προετοιμάζοντάς το έτσι για τη βραδινή κατάκλιση.

               03 Μοσχάρι. Το μοσχάρι είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, όμως η πρωτεΐνη και τα κορεσμένα λιπαρά που το κρέας περιέχει καθυστερούν να μεταβολιστούν από τον οργανισμό. Έτσι, οποιοδήποτε γεύμα που περιλαμβάνει μοσχάρι πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο. Αντίθετα, λίγο ψημένο στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά.

               04 Snacks που περιέχουν matcha. Το matcha εδώ και λίγο καιρό είναι από τα must have των super foods – για καλούς λόγους, είναι η αλήθεια. Και βεβαίως συναντάται παντού, από ροφήματα και smoothies ως και μπισκότα, παγωτά και γλυκίσματα. Αυτά τα προϊόντα, όμως περιέχουν περίπου τριάντα γραμμάρια ζάχαρης, το οποίο και ξεπερνά το ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης που είναι τα είκοσι πέντε γραμμάρια. Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος κι εξίσου απότομα μπορεί να μειωθεί προκαλώντας αίσθημα πείνας. Επομένως αν ένα τέτοιο σνακ καταναλωθεί πριν κοιμηθούμε, είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα με λιγούρες. Επιπλέον, το matcha περιέχει καφεΐνη, η οποία ασφαλώς κι αντενδείκνυται πριν τον ύπνο. Αντί γι’ αυτό, λοιπόν, προτιμούμε μερικά ανάλατα φυστίκια Αιγίνης που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία θα διατηρήσουν το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

               05 Αλλαντικά. Προϊόντα όπως το ζαμπόν αλλά ακόμη κι η καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα (που είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή ανάμεσα στα αλλαντικά) που προσθέτουμε στο τοστ ή το σάντουιτς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που, αν και βοηθά στην εξισορρόπηση του νερού στο σώμα μας, όμως μόνο όταν αυτό δεν υπερβαίνει τα 2,3 γραμμάρια ημερησίως. Σε αντίθετη περίπτωση, τα αλλαντικά, αλλά κι άλλες αλμυρές τροφές μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και κατακράτηση υγρών. Πριν τον ύπνο κάτι τέτοιο σημαίνει περισσότερη κατανάλωση νερού κι άρα τακτικές διακοπές του ύπνου για χρήση τουαλέτας. Καλύτερα είναι να φάμε κάποιο φρούτο, όπως μπανάνες ή ακτινίδια.

               Οι παραπάνω τροφές μπορεί να αποτρέπουν την πρόσληψη περιττού βάρους και να συμβάλλουν στην υγεία μας όμως, όπως κάθε τροφή, κι αυτές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Αν, λοιπόν, ταλαιπωρείστε από ανήσυχο ύπνο και παρατηρήσετε πως όντως πριν κοιμηθείτε καταναλώνετε κάποια από αυτές, τότε ήρθε η ώρα για μία ακόμη αλλαγή – πάντα για το καλό μας!

You may also like