Ο έρωτας στα χρόνια του Tinder και των dating applications

Πάει διαβάσαμε το βιβλίο  “ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας” και φανταστήκαμε ότι όλοι οι έρωτες κρατούν μισό αιώνα και ότι ο άλλος μας θυμάται στο πέρασμα των χρόνων…

Δεν το συζητώ πολύ όμορφη ιστορία, αλλά αυτά πλέον δεν ισχύουν. Το φλερτ, ο έρωτας και το σεξ έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο και με τελείως διαφορετικές ταχύτητες.  Μιλάμε για τον  κόσμο των singles (θεωρητικά). Σε όλο τον πλανήτη -και το εννοώ κυριολεκτικά-  οι άνθρωποι πλέον φλερτάρουν κυρίως διαδικτυακά… κι αγαπιούνται και κάνουν σεξ μέσω διαδικτύου και χάρη σε αυτό! Και τι εννοώ; με δυο λέξεις: dating applications… εφαρμογές μέσω των οποίων βρίσκεις το “άλλο σου μισό”  είτε για μία νύχτα είτε για περισσότερες είτε ακόμα την επόμενη σου σχέση.

Και για να μην σοκάρεστε ότι πρόκειται για κάτι “βρώμικο, πρόστυχο κλπ κλπ” μπορεί να είναι , αλλά μπορεί και να μην είναι. Προημερών άκουσα για ακόμα μία ιστορία αγαπης που ξεκίνησε από μια συνάντηση μέσω  tinder κι ένα χρόνο μετά ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας (οκ, του δημαρχείου!).

Πριν από λίγες μέρες η διαδικτυακή μου φίλη Σοφία Μαβράντζα  έγραψε ένα άρθρο για τους τύπους των ανδρών που την πέφτουν μέσω των social media (facebook  συγκεκριμένα) και πέθανα στα γέλια, γιατί μου θύμισε όλους αυτούς που συναντάμε σε αυτές τις εφαρμογές. Ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά που στην πραγματική ζωή δεν θα τα υιοθετούσαν ούτε θα τα εξέφραζαν με τέτοια άνεση.  Δε νομίζω ότι κάποιος γνωστός σας θα ήταν τόσο “πέφτουλας” από κοντά (ειδικά αν βγαίνετε παρέα με την αγαπημένη του δίπλα) όσο είναι μέσα στο tinder, badoo, ok cupid  και πάει λέγοντας.

Ναι, γιατί εκεί δεν “συναντάς”  μόνο άγνωστους άνδρες από την άλλη άκρη του κόσμου  που δεν πρόκειται ποτέ να δεις στην πραγματική ζωή. Αλλά  τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας- μιας κι έχεις τη δυνατότητα να βάλεις χιλιομετρική απόσταση στην αναζήτησή σου-  τον barman από το αγαπημένο σου μέρος, τον συμφοιτητή σου που έχετε χαθεί -αλλά βρίσκεστε στην ίδια φάση αναζήτησης- όπως και τον φίλο ή σύζυγο της φίλης σου αλλά και τον μπαμπά του συμμαθητή του παιδιού σου.

Και γιατί σας κάνει εντύπωση; Όταν το φλερτ (σε πρώτη φάση ) είναι τόσο εύκολο, προσιτό  και οικονομικό γιατί να βγεις έξω να ψάξεις; Φαντάζομαι ότι  έχετε παρατηρήσει κι εσείς -ακόμα και οι δεσμευμένοι που δεν ψάχνεστε- ότι πλέον ο κόσμος δεν φλερτάρει… ούτε εντός ούτε εκτός σχέσης! Άρα γιατί να μην μπεις, μέσα από την “ασφάλεια” του σπιτιού σου και του κινητού σου, στη διαδικασία “διεύρυνσης γνωριμιών”;

Το “μυστικό  της επιτυχίας” αν δεν θέλεις να βγεις λαβωμένος/ -η και απογοητευμένος/-η είναι να είσαι επιλεκτικός (ως άνθρωπος), εκτός αν είσαι του “ό,τι κάτσει”. Δεν κάνεις σε όλα τα προφίλ  like ούτε μιλάς με τον καθένα που θα σου στείλει ένα “γεια σου όμορφη! τι κάνεις; Πες μου για σένα … τι ψάχνεις εδώ;” (Τι ψάχνω,  Παναγιά μου…σίγουρα όχι την απάντηση στην θεωρία της σχετικότητας!)

Η διαδικασία σε αυτές τις εφαρμογές είναι πολύ απλή, συνήθως μπορείς να μπεις μέσω του προφίλ σου στο Facebook (υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια) και βάζεις αν θέλεις κάποια στοιχεία για σένα και τι αναζητάς για να “καταχωρηθείς” στις μηχανές αναζήτησης. Δεν έχει νόημα, κατά τη γνώμη μου, να βάλεις ψεύτικα στοιχεία …μπορείς να αποκρύψεις, αλλά γιατί να βάλεις ότι μένεις στην Χαλκίδα όταν μένεις στο Χαλάνδρι, γιατί τότε θα σε πλησιάζουν όσοι μένουν στα περίχωρα της Χαλκίδας και θα χάσεις τον χρόνο σου στις αποστάσεις και στη βενζίνη. Άδικος κόπος! Γιατί να βάλεις ότι έχεις κάνει σπουδές στην Γερμανία όταν δεν έχεις τελειώσει καν το λύκειο ή ότι είσαι 25 χρονών όταν 25 είναι η κόρη σου; Όπως επίσης αυτό που δεν έχω καταλάβει γιατί βάζεις ρε αγόρι μου φωτογραφία από όταν ήσουν φαντάρος και τώρα είσαι  στα early 40’s. Θα έρθω να σε συναντήσω και δεν θα σε αναγνωρίσω και θα σηκωθώ να φύγω! Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες, καθώς τα αγόρια που λένε πιο εύκολα ότι μπαίνουν σε αυτές τις εφαρμογές, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ” στη φωτογραφία κούκλα κι από κοντά πανούκλα“, επειδή η φωτογραφία ήταν τραβηγμένη από την παραλία, η κοπέλα μαυρισμένη έχοντας χρησιμοποιήσει το κατάλληλο φίλτρο αδυνατίσματος και το Γενάρη ήταν άλλος άνθρωπος.

Οφείλω να πω ότι το φλερτ είναι ιδανικό στις εφαρμογές αυτές… Μπορείς να “συναντήσεις” τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους και να κάνεις απίστευτες συζητήσεις. Μέχρι και να αποκτήσεις τους καλύτερους διαδικτυακούς φίλους και συντρόφους. ( Συμβουλή: αν δεν καίγεστε για σεξ, απλά θέλετε μόνο γνωριμίες και νιώθετε μοναξιές, θα το απολαύσετε!)

Όσο για το σεξ… άφθονο, αν είναι αυτός ο στόχος. Στο εξωτερικό αυτός είναι ο βασικός λόγος δημιουργίας του tinder. Στην Ελλάδα είμαστε πιο ρομαντικοί ακόμα και πιο μαζεμένοι. Θα μιλήσουμε με τον άλλον και μετά θα γίνει πρόταση για συνάντηση και του”‘ό,τι προκύψει”.

Κρατείστε αυτό που έγραψα και νωρίτερα ότι όλες αυτές οι επαφές μέσω dating applications  “μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι”.Όλα εξαρτώνται από το πώς εμείς τα διαχειριζόμαστε και από το κατά πόσο ξέρουμε τα όρια μας σαν άνθρωποι. Απλά μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας ούτε τους άλλους. Κάντε ό,τι είναι να κάνετε, απολαύστε το, αλλά δεν έχετε κανέναν λόγο να πληγώσετε και να πληγωθείτε.

Και  θα κλείσω αυτό το άρθρο με κάτι που είπε μία φίλη προ ημερών “ακόμα και στο tinder ισχύει το savoir vivre”!

Υ.Γ. Θα υπάρξει και συνέχεια… δεν είναι απειλή! Δεν χρησιμοποίησα καμία από τις εμπειρίες μου για το κείμενο. Κάτι φίλες μού τα είπαν (inside joke)!

You may also like