Ο Κώστας Κρομμύδας μας παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα “Ακάκιε”

Ένα βιβλίο, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές και δεν το αφήνεις από τα χέρια σου, μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ο πολυδιαβασμένος και ταλαντούχος συγγραφέας και ηθοποιός, Κώστας Κρομμύδας, λίγες ώρες πριν από την επίσημη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος “Ακάκιε”, στα Public, μας αφιέρωσε λίγο χρόνο για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Το βιβλίο σου κυκλοφορεί μετά από ένα μεγάλο διάστημα καραντίνας. Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ-να διαβάσει ένα  ελληνικό success story;

Δεν έχεις άδικο έτσι όπως το θέτεις και μάλιστα στο βιβλίο αυτό, θα δείτε πώς ένας άνθρωπος καταφέρνει να επιτύχει έχοντας περάσει πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά και δύσκολο ξεκίνημα της ενήλικης ζωής. Θέλει πείσμα και πίστη για να επιζήσεις και να πετύχεις σε μια αποδεκατισμένη χώρα, και ο Λευτέρης Μαντζίκας ακολουθούσε πειθήνια το ένστικτό του και την καρδιά του. Νομίζω πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτό το βιβλίο μιας και πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που στιγμάτισε την Ελληνική βιομηχανία.

Πόσο δύσκολη ήταν η Συγκομιδή όλων αυτών των στοιχείων; Πόσο διάστημα αφιέρωσες στην ολοκλήρωση αυτού του μυθιστορήματος;

Ομολογώ ότι χρειάστηκα μήνες ερευνών και κυρίως ώρες συνομιλιών με ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο πλευρό του Λευτέρη, ώστε να μάθω τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς του. Η συγγραφή του δεν κράτησε περισσότερο από όσο και των προηγούμενων, αυτό που ήταν διαφορετικό, ήταν το είδος της έρευνας μιας και η ιστορία είναι πολύ κοντά στην πραγματική ζωή του ανθρώπου αυτού.

Στην αφιέρωση σου μου έχεις γράψει «Χόρεψε τη ζωή κρατώντας χέρια αγαπημένα»! Πιστεύεις ότι ο Λευτέρης Μαντζικας, ο πρωταγωνιστής του νέου σου μυθιστορήματος, το έκανε μέχρι το τέλος;

Μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του. Χωρίς υπερβολή!

Θα ήθελα να σταθώ σε μια από τις βασικές φράσεις του μυθιστορήματος «Χορταίνει καλοσύνη αυτός που τη χαρίζει απλόχερα», η οποία επαναλαμβάνεται 2-3 φορές μέσα στο κείμενο. Και σαφέστατα για τον Λευτέρη Μαντζικα, ήταν τρόπος ζωής, κρίνοντας από τις πράξεις του. Για σένα τι σημαίνει; 

Το δικό μου μότο ζωής είναι, “Κάνε το καλό, και το καλό θα σε ανταμείψει”. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι, όχι απλά συμφωνώ με την φράση, αλλά είναι και τρόπος ζωής για μένα. Ο άνθρωπος αυτός βοήθησε και ευεργέτησε εκατοντάδες ανθρώπους και είναι άξιος θαυμασμού για το ήθος του. Είναι δεδομένο πως ό,τι αποκτήσαμε είναι για να το απολαύσουμε σε αυτή τη ζωή. Καλό το να παίρνεις αλλά ό,τι δίνεις είναι αυτό που σε καθορίζει…

Σήμερα έχεις την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει διαδικτυακά μέσω των social media του Public. Με τα μέτρα να γίνονται πιο ελαστικά, θα ταξιδέψεις για  την προώθηση του “Ακάκιου”;

Έχω προγραμματίσει ένα virtual book tour με τον εκδοτικό μου (εκδ. Διόπτρα) και θα κάνω διαδικτυακές εκδηλώσεις με διάφορα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. Για εκδηλώσεις δια ζώσης, δεν είναι κάτι σίγουρο και αυτό θα καθοριστεί με βάση την πορεία της πανδημίας. Ελπίζω ωστόσο σε δυο τρεις ανοιχτές εκδηλώσεις.

Έχεις ήδη σχέδια για το επόμενο μυθιστόρημα; Ή θα «απολαύσεις» το ταξίδι με τον Λευτέρη Μαντζικα για φέτος;

Είναι πολύ πολύ νωρίς να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Όπως θα ξέρετε όμως, πάντα με κάτι ασχολούμαι. Έτσι μπορεί να ξυπνήσω αύριο το πρωί και να ξεκινήσω κάτι. Αν δεν το έχω κάνει ήδη…

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.

Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.
Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Σήμερα στις 19:00, ο Κώστας Κρομμύδας θα μιλήσει για το νέο του βιβλίο «Ακάκιε» και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook και από το κανάλι του Public στο YouTube.

Το βιβλίο “Ακάκιε” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

You may also like