Πάμε σινεμά; “Σ’ αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει”

Ζούμε σε μία εποχή όπου το χρήμα (ή μάλλον η απουσία αυτού) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Υπάρχει όμως ένας τόπος όπου το χρήμα και τα δεσμά του απλά δεν υφίστανται εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αυτός ο τόπος είναι προϊόν ενός μεγάλου κινηματογραφικού μυαλού, όμως ο Γιώργος Πανουσόπουλος μας προσκαλεί σ’αυτόν. Κι αυτός ο τόπος είναι ο ορισμός του παραδείσου, καθώς… “Σ’αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει!”

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φελίξ (Serge Requet Barville) καταφθάνει μαζί με την Ελληνίδα βοηθό του κι οικονομολόγο Αύρα (Μαργαρίτα Πανουσοπούλου) στο Αρμενάκι, ένα αχαρτογράφητο ελληνικό νησί, προκειμένου να μάθουν για τις ανάγκες του. Όταν φτάσουν, όμως, έκπληκτοι θα διαπιστώσουν πως πολύ απλά… δεν υπάρχουν ανάγκες, τουλάχιστον όχι ανάγκες που καλύπτονται μόνο με χρήματα. Η τράπεζα του νησιού είναι ένα ερείπιο δεκαπέντε ετών, μια και τα χρήματα είναι “ντεμοντέ” κι οι κάτοικοι βασίζονται στην ανταλλακτική οικονομία, ο όρος “φιλοξενία” παίρνει κυριολεκτική διάσταση καθώς οι επισκέπτες διαμένουν στα σπίτια των κατοίκων κι υπάρχουν ελευθερίες που αδιανόητες για τον… πολιτισμένο κόσμο. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Φελίξ αλλά και η Αύρα θα μάθουν πως δεν είναι τα λεφτά που δίνουν αξία στη ζωή μας, αλλά το γέλιο, η χαρά, η αισιοδοξία και (last but not least!) ο έρωτας!

Με φόντο την μαγευτική Ικαρία (με τα γυρίσματα να μην περιορίζονται μόνο στο χωριό Ακαμάτρα που πρωταγωνιστεί στην ταινία), ο Γιώργος Πανουσόπουλος πλάθει ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης έναν κόσμο ανέμελο, αλλά κυρίως ειλικρινή. Γιατί είναι ένας κόσμος ουτοπικός στα όρια του ιδανικού, όπου υπάρχει πραγματικά η λύση σε κάθε πρόβλημα (αν υποθέσει κανείς πως υπάρχουν!). Κι αυτό γιατί είναι ένας κόσμος αγνός, ένας κόσμος που, αν σκεφτεί κανείς σοβαρά, σε μεγάλο ποσοστό θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Και η διαφαινόμενη ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται όχι μόνο δεν είναι το επίκεντρο της ταινίας, αλλά λειτουργεί κι αυτή ως μία απόδειξη πως στη ζωή υπάρχουν πράγματα που δεν αγοράζονται με χρήματα. Τα υπόλοιπα… θα σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, γιατί από τον ενθουσιασμό μου έχει σημάνει “κόκκινος συναγερμός” για spoiler! Θα σας πω μόνο για την απολαυστική ερμηνεία της Μαργαρίτας Πανουσοπούλου στο καθοριστικό για την ταινία ρόλο της Αύρας,  που σταδιακά αποτάσσει την ψυχρή πραγματικότητα της αστικής ζωής κι ασπάζεται την χαρά της ζωής αλλά και τη ζωή αυτή καθ’ αυτή, την οποία υμνούν το Αρμενάκι κι οι κάτοικοί του.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Α, και αν η ταινία προβάλλεται σε θερινό κινηματογράφο, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία! Ο συνδυασμός θα εντείνει το ελπιδοφόρο αίσθημα της ταινίας! Στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να απολαύσετε την ταινία στο θερινό “Ναταλί”.


Πρωταγωνιστούν: Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Serge Requet Barville, Μπάμπης Χατζηδάκης, Φωτεινή Τσακίρη, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Σταύρος Μερμίγκης, Θάνος Πρίτσας, Αλίκη Καμινέλη, Γιάννης Χατζηγιάννης και… Ικαριώτες που ζούνε τη ζωή!

You may also like