Πάμε σινεμά; The Shape Of Water

Η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο, ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος με… παιδεύουν! Είναι οι δύο μήνες κατά τους οποίους οι κινηματογράφοι κατακλύζονται από τις ταινίες που διεκδικούν βραβεία και πιο συγκεκριμένα… τα λαχταριστά χρυσά αγαλματίδια της Ακαδημίας. Σε σημείο που αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε εκείνη την περίοδο να κατασκηνώνω με αντίσκηνο έξω από τις αίθουσες για να τις δω όλες! Αυτήν, όμως, τη σαγηνευτική δημιουργία του Guillermo del Toro, δε μπορούσα να την αγνοήσω…

Βαλτιμόρη, 1962, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου: Η Elisa (Sally Hawkins) είναι μία μουγκή κοπέλα που δουλεύει ως καθαρίστρια σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο. Ζει σ’ ένα μικρό διαμέρισμα πάνω από έναν κινηματογράφο με γείτονα τον Giles (Richard Jenkins), έναν ομοφυλόφιλο illustrator. Λόγω του προβλήματός της ζει απομονωμένη κι ονειρεύεται μία ζωή μέσα από τις ταινίες με μόνο φίλη τη συνάδελφό της, τη Zelda (Octavia Spencer). Η ζωή της Elisa όμως, θα αλλάξει όταν φτάσει στις εγκαταστάσεις έναν αμφίβιο πλάσμα (Doug Jones) πάνω στο οποίο οι επιστήμονες σκοπεύουν να ξεκινήσουν σύντομα τα πειράματα υπό τις οδηγίες του συνταγματάρχη Strickland (Michael Shannon). Η Elisa όχι μόνο καταφέρνει να αποκτήσει έναν κώδικα επικοινωνίας με το Πλάσμα, αλλά ανάμεσά τους γεννιέται κι ένας περίεργος, αλλά τρυφερός δεσμός. Γι’αυτό κι η Elisa θα κάνει ό,τι μπορεί για να το σώσει.

Η “Μορφή Του Νερού” είναι η δημιουργία του Guillermo del Toro που το 2006 μας χάρισε το επιβλητικό “Pan’s Labyrinth”. Όπως και τότε, ο del Toro εμπνέεται την ιστορία, συνυπογράφει το σενάριο με την Vanessa Taylor (η οποία εργάστηκε ως παραγωγός αλλά και σεναριογράφος του δημοφιλούς “Game Of Thrones”) και καθοδηγεί συνεργείο και cast από την καρέκλα του σκηνοθέτη.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Αν η πρώτη επαφή σας με τη δουλειά του Guillermo del Toro θα είναι με το “Shape Of Water”, υπάρχει μία πιθανότητα να σας φανεί πρωτόγνωρη η εμπειρία. Το να μη σας αρέσει το αποκλείω, σας το ξεκαθαρίζω από τώρα! Γιατί είναι από εκείνες τις ταινίες που τις σκέφτεται και τις επεξεργάζεται κανείς στο μυαλό του όχι μόνο την επόμενη μέρα αλλά ακόμη κι ένα μήνα μετά. Γιατί είναι από εκείνες τις ταινίες που θα είναι ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης ανάμεσα στους σινεφίλ. Γιατί ο Μεξικανός σκηνοθέτης είναι ένας διαφορετικός παραμυθάς που πάντα έχει κάτι να σου πει μέσα από τις ιστορίες που θα σκαρφιστεί.

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την ταινία ως μία σύγχρονη και συνάμα γκροτέσκα εκδοχή του “Beauty And The Beast” – και ήδη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν τον παραλληλισμό. Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου είναι ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας και σε αυτήν αποφασίζει ο del Toro να αφηγηθεί μία ιστορία που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην ωμή πραγματικότητα και τη φαντασία. Γιατί πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τη δυναμική μίας (παράταιρης, ναι) σχέσης που αναπτύσσεται σε κλειστοφοβικά τούνελ; Είναι μία ιστορία ρομαντική, τρυφερή και ταυτόχρονα μελαγχολική αλλά και τρομακτική – για την ακρίβεια ο ρεαλισμός μέσα στον οποίο εξελίσσεται η σχέση του Αμφιβίου και της Elisa είναι τρομακτικός. Την ίδια στιγμή ο del Toro, επιλέγοντας χαρακτήρες όπως τον Giles και τη Zelda θίγει τα κακώς κείμενα των διακρίσεων. Ακόμη κι η σιωπηλή Elisa είναι θύμα διάκρισης, κι όμως, αυτοί οι χαρακτήρες έχουν μία εσωτερική ισχύ που τους κινεί και τους καθοδηγεί. Κι εκεί έγκειται η γοητεία της ταινίας. Προσθέστε στη συνταγή και την ατμοσφαιρική μουσική του Alexandre Desplat και αυτό το εξαίσιο πάντρεμα εικόνας και ήχου είναι που μας κάνει να αγαπούμε ακόμη περισσότερο το καλό σινεμά!

Η “Μορφή του Νερού” είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, σωστά χαρακτηρίζει την ταινία του ο Guillermo del Toro. Κι όπως κάθε παραμύθι έχει τους κατάλληλους ήρωες. Έχει τον villain που του ταιριάζει, με ένα Michael Shannon που καθηλώνει με την ερμηνεία του στο ρόλο του αδίστακτα φιλόδοξου συνταγματάρχη. Έχει μία λαμπερή Octavia Spencer που δίνει άλλη βαρύτητα στον φαινομενικά ταπεινό χαρακτήρα της. Είναι, όμως, η σιωπηλή ερμηνεία της Sally Hawkins που… μόνο σιωπηλή δε μπορείς να τη χαρακτηρίσεις. Ένας άξιος ηθοποιός εκμεταλλεύεται όλα του τα πολεμοφόδια για να ενσαρκώσει το χαρακτήρα του κι η Sally Hawkins ερμηνεύει με το βλέμμα της, τις εκφράσεις της και το κορμί της και δίνει φωνή και ζωή στην Elisa, μετατρέποντας την σε πηγή φωτός σε ένα περιβάλλον σκοτεινό και σκληρό.

Μη δείτε το “The Shape Of Water” επειδή είναι υποψήφιο φέτος για δεκατρία Oscar – όχι άδικα, ας είμαστε ειλικρινείς. Αλλά μην το χάσετε αν θέλετε να ζήσετε μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία!

Καλή διασκέδαση… σας την εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Sally Hawkins, Michael Shannon, Doug Jones, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg κ.α.

You may also like