Πένες με σπανάκι & τυρί στο φούρνο By Foodurismo

Κοιτώντας τις φωτογραφίες σίγουρα θα σκεφτείτε “τι λαχταριστό φαγητό”, “μου τρέχουν τα σάλια”, “πόσες άραγε θερμίδες έχει”! Δίκιο σε όλα έχετε, προσυπογράφω! Είναι ένα λαχταριστό πιάτο, νόστιμο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, πλούσιο σε γεύση και ναι, δεν το λες ακριβώς “διαίτης” αλλά δεν είναι τόσο απαγορευτικό.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 300 γρ. πένες ολικής ή απλές
  • 300 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος)
  • 150 γρ. γαλοπούλα καπνιστή σε κομμάτια (προαιρετικά)

Για την τυρένια σάλτσα

  • 250 γρ. τυριά ανάμεικτα (κασέρι, γραβιέρα, έμενταλ, ο,τι θέλετε, ακόμη και λίγη φέτα)
  • 800 ml γάλα φρέσκο
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το αχνίζουμε.

Βάζουμε δηλαδή τα πλυμένα φύλλα του σπανακιού στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χάσει τα υγρά και να συρρικνωθεί ο όγκος του. Αυτό θα πάρει 4-5 λεπτά το πολύ.

Αφού αχνίσετε το σπανάκι, το βάζετε στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο σπανάκι, το ξεπαγώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το πολτοποιείτε. Το αφήνετε στην άκρη. 

Bράζετε τις πενες σε αλατισμένο νερό. Προτιμήστε να τις βράσετε λίγο, στο μισό χρόνο από ο,τι γράφει η συσκευασία ή από ο,τι συνήθως.

Σουρώνετε τις πενες από το νερό τους, τις αφήνετε στην κατσαρόλα και έτσι όπως είναι ακόμα καυτές ρίχνετε το πολτοποιημένο σπανάκι και ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν καλά πένες και σπανάκι. Αφήνετε τις πένες στην άκρη.

Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύετε. Προσέχετε να μην καεί το μείγμα του αλευριού αλλά να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα ενώ ανακατεύετε συνεχώς, ακολουθείτε δηλαδή τη διαδικασία της μπεσαμέλ, μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα φτιάξετε μια πολύ αραιή μπεσαμέλ.

Αφού αδειάσετε όλο το γάλα πρόσθετε και τα τυριά, κρατώντας μια χούφτα περίπου για το πασπάλισμα. Ανακατεύετε το μείγμα, πρόσθετε και όσο πιπέρι σας αρέσει.

Αδειάζετε τα 2/3 περίπου της ποσότητας της σάλτσας τυριών στα μακαρόνια με το σπανάκι, ανακατεύετε να αναμειχθούν καλά.

Έχετε βουτυρώσει ένα πυρέξ, αδειάζετε μέσα το μισό μείγμα των μακαρονιών-σπανακιού-σάλτσας τυριών, απλώνετε μερικά κομμάτια γαλοπούλας, πασπαλίζετε με λίγο τυρί, αδειάζετε και τα υπόλοιπα μακαρόνια, βάζετε και την υπόλοιπη γαλοπούλα, και καλύπτετε με το ⅓ της σάλτσας τυριών που έχετε κρατήσει και τελειώνετε πασπαλίζοντας με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και αν θέλετε και λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνετε για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Όταν το βγάλετε από τον φούρνο αφήστε να σταθεί τουλάχιστον μισή ώρα πριν το σερβίρετε.

Τρώγεται ως συνοδευτικό αλλά και ως γεύμα με μια ωραία πράσινη σαλάτα.

Για να διαβάσετε ολοκληρωμένη τη συνταγή, αλλά και την ιστορία της, μπείτε στο Foodurismo.com

You may also like