Πατάτα ή Γλυκοπατάτα: Ποιά είναι πιο θρεπτική;

Σε ό,τι αφορά τις γαρνιτούρες των γευμάτων μας, η πατάτα είναι ίσως η πιο δημοφιλής – ψητή, τηγανητή, ως σαλάτα, όπως και να την επιλέξει κανείς, δε λείπει από καμία κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η μακρινή “εξαδέλφη” γλυκοπατάτα έχει καταφέρει να διεκδικήσει μία ισάξια θέση στις διατροφικές μας συνήθειες. Η ερώτηση που είναι λογικό να προκύπτει, λοιπόν, είναι ποια από τις δύο μας προσφέρει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη διατροφική τους αξία.

               Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα κι ας κάνουμε τις συγκρίσεις!

Τόσο οι πατάτες όσο και οι γλυκοπατάτες καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της γεωργικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, το 2019 παρήχθησαν πάνω από 370 εκατομμύρια τόνοι πατάτας, ενώ για τις γλυκοπατάτες η παραγωγή ανήλθε στα 92 εκατομμύρια τόνους. Τόσο η προσφορά και των δύο προϊόντων όσο και το κόστος τους εξασφαλίζουν και στα δύο λαχανικά μία σταθερή θέση στο τραπέζι μας.

Έχουν τα κοινά τους σημεία…

               Μπορεί η μία να είναι κίτρινη κι η άλλη να ξεχωρίζει με το ζωηρό πορτοκαλί της χρώμα… Όμως η πατάτα κι η γλυκοπατάτα έχουν μικρή (σχετικά) περιεκτικότητα σε θερμίδες. Είναι χαμηλές σε λιπαρά και την ίδια στιγμή μας παρέχουν εξίσου σημαντικές ποσότητες σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, κάλιο (μάλιστα περιέχουν περισσότερο ακόμη κι από την “πρωταθλήτρια” μπανάνα) και βιταμίνες B6 και C.

               Κι αν θέλουμε να θυμηθούμε τι μας προσφέρει κάθε στοιχείο που προαναφέραμε:

  • Οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Ταυτόχρονα προσφέρον μεγαλύτερο διάστημα κορεσμού. Ωστόσο, το μυστικό κρύβεται στις φλούδες τους, οπότε αν είναι να τις καταναλώσουμε πρέπει να προηγηθεί καλό πλύσιμο.
  • Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο που χρειάζεται ο οργανισμός.
  • Το κάλιο είναι ένας βασικός ηλεκτρολύτης που εξισορροπεί την κατανομή των υγρών στο σώμα
  • Οι βιταμίνες B6 και C, ενισχύουν το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, αντίστοιχα.
unsplash.com/@louishansel
Άρα, δεν έχει σημασία τι επιλέγει κανείς…

               Με την πρώτη ματιά, όχι, φαίνεται πως και τα δύο λαχανικά έχουν ίδια διατροφική αξία. Όμως τα πράγματα αλλάζουν ελαφρώς αν τη βάλουμε στο μικροσκόπιο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μία πατάτα περιέχει 159 θερμίδες, όταν μία γλυκοπατάτα περιέχει 103. Επίσης στην πατάτα παρατηρείται μία κάπως πιο μεγάλη ποσότητα σε υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνη. Η δε γλυκοπατάτα περιέχει 7 γραμμάρια σακχάρων ενώ η πατάτα μας δίνει 4 γραμμάρια.

               Σε ό,τι αφορά τα μεταλλικά στοιχεία, η “ κλασσική”  πατάτα μας προσφέρει 941 mg καλίου και 47 mg μαγνησίου… Kερδίζοντας τα αντίστοιχα 543 mg και 31mg της γλυκοπατάτας.

               Τότε… ποια είναι η “ ετυμηγορία”;

               Και τα δύο λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά κι απαραίτητα στη διατροφή μας. Εντούτοις, η γλυκοπατάτα διεκδικεί το προβάδισμα χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτίνη (που δίνει στο λαχανικό το έντονο πορτοκαλί του χρώμα) και βιταμίνη Α. Η β-καροτίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες που σε βάθος χρόνου μπορούν να προξενήσουν προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος. Η β-καροτίνη διασπάται με τη σειρά της από τον οργανισμό ώστε να παραχθεί η βιταμίνη Α που, εκτός από την αντιοξειδωτική της δράση, ενισχύει τα κύτταρα του οργανισμού και μεταξύ άλλων διατηρεί το δέρμα υγιές.

               Με λίγα λόγια, η ετυμηγορία είναι πως και οι δύο είναι απαραίτητες στο εβδομαδιαίο μας μενού… Eνώ την ίδια στιγμή προσφέρουν και ποικιλία στα γεύματά μας. Ασφαλώς υπό την προϋπόθεση πως καταναλώνονται (όπως ισχύει για κάθε τρόφιμο) με μέτρο και πως προετοιμάζονται με γνώμονα τη διατήρηση της θρεπτικής τους αξίας – συνήθως ψητές και με τη φλούδα, και μάλιστα έτσι γίνονται βάσεις για εξαιρετικά πιάτα!

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@clark_douglas

You may also like