Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες του κύκλου;, από τον Αθανάσιο Παπανικολάου

BeginningΠολλές γυναίκες διερωτώνται ποιες είναι οι γόνιμες τους ημέρες κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Αυτό το ερώτημα τίθεται είτε γιατί επιδιώκουν τη σύλληψη με το σύντροφό τους, είτε γιατί προσπαθούν να την αποφύγουν. Πρέπει να γίνει σαφές ότι αποτελεί εσφαλμένο τρόπο σκέψης πως έχοντας ερωτικές επαφές εκτός των γόνιμων ημερών αποφεύγεται και η σύλληψη.
Η ελεύθερη συνεύρεση σε μη γόνιμες ημέρες δεν αποτελεί αντισύλληψη. Μπορεί οι πιθανότητες σύλληψης να είναι μειωμένες, παρόλα αυτά είναι υπαρκτές. Για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, το να γνωρίζουν τις ημέρες της γονιμότητας τους μπορεί να αποτελέσει βοηθητικό παράγοντα. Γνωρίζοντας τις ημέρες αυτές και επιδιώκοντας ελεύθερες επαφές εκείνο το χρονικό διάστημα αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας’.

Πώς υπολογίζονται όμως οι μέρες αυτές;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τον σωστό εντοπισμό τους. Πρώτα απ’ όλα κάθε γυναίκα θα πρέπει να ξέρει να μετράει τον κύκλο της. Πρώτη μέρα του κύκλου θεωρείται η πρώτη μέρα που θα δει αίμα κατά την έμμηνο ρύση και τελυταία, η ημέρα πριν από την επόμενη περίοδο. Οι γόνιμες μέρες λοιπόν λόγω των ορμονικών μετραβολών τοποθετούνται περίπου στη μέση κάθε κύκλου, λίγο πριν την ωορρηξία. Έτσι για μια γυναίκα με κύκλο 28 ημερών, οι πιο γόνιμες της μέρες θεωρούνται από τη 12η μέχρι τη 15η. Επειδή ο κύκλος χωρίζεται σε δύο φάσεις και η δεύτερη φάση είναι πάντα σταθερή και διαρκεί 14 περίπου ημέρες, άμα η γυναίκα γνωρίζει πόσο διαρκεί ο κύκλος και αυτός είναι σταθερός, μπορεί να υπολογίσει εύκολα τις γόνιμες μέρες της αφαιρώντας 14 μέρες από τη διάρκεια του κύκλου της. Για παράδειγμα άμα γνωρίζει ότι ο κύκλος της διαρκεί 32 ημέρες και είναι σταθερός, η ωορρηξία της έλαβε μέρος την 32-14=18, και οι πιο γόνιμες μέρες της είναι οι 3-4 ημέρες προ την ωορρηξία της, δηλαδή από τη 15η-18η.

Εκτός από τον ημερολογιακό αυτόν τρόπο υπάρχουν και άλλοι. Ένας από αυτούς είναι η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, καθώς λίγες μέρες προ της ωορρηξίας, η θερμοκρασία του σώματος της γυναίκας αυξάνεται έστω και για λίγα δέκατα. Άλλος ένας τρόπος υπολογισμού των γόνιμων ημερών που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και μπορεί η γυναίκα να το βρει εύκολα στα φαρμακεία είναι το kit υπολογισμoύ της LH ορμόνης, καθώς η ορμόνη αυτή κάνει τη αιχμή της με βάση τη φυσιολογία του κύκλου πριν την ωορρηξία. Τέλος ο υπερηχογραφικός έλεγχος, από γυναικολόγο,των διαστάσεων των ωοθυλακίων αποτελεί άλλον έναν αξιόπιστο τρόπο. Με αυτούς λοιπόν τους τρόπους κάθε γυναίκα είναι σε θέση να υπολογίσει τις πιο γόνιμες της ημέρες ώστε να έρθει πιο κοντά σε αυτό που επιθυμεί.

athanasios papanikolaouΠαπανικολάου Αθανάσιος MD, MSc
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
T: 213 03747762
W: www.doctorpapanikolaou.gr

You may also like