Ποιες τροφές είναι πιο χορταστικές;

Δεν έχουμε πάντα την ίδια αίσθηση πληρότητας μετά από κάθε γεύμα που κάνουμε. Κάποιες φορές, ακόμη κι αν η ποσότητα είναι λίγη στο πιάτο μας, μπορεί να νιώθουμε πιο γεμάτοι σε σύγκριση με άλλη στιγμή που μπορεί να καταναλώσαμε περισσότερο φαγητό. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο παίζει το είδος των τροφίμων, καθώς άλλα έχουν την ικανότητα να προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού σε σχέση με άλλα.

Πατάτες

Οι πατάτες –και κυρίως οι ψητές και οι βραστές-, όντας πλούσιες σε άμυλο, βιταμίνη Cκαι φυτικές ίνες, ανήκουν στα πιο χορταστικά φαγητάπου μπορούμε να επιλέξουμε. Μάλιστα, έρευνα που μελέτησε 38 διαφορετικές τροφές κάθε είδους, από δημητριακά μέχρι ψάρι, κατέληξε στο ότι οι βραστές πατάτες είναι τρεις φορές πιο χορταστικές από το λευκό ψωμί και επτά φορές πιο χορταστικές από τα κρουασάν.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να δίνουν την αίσθηση της πληρότητας και να μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι: τα όσπρια, τα λαχανικά (όπως το καρότακαι το παντζάρι), το κριθάρι, η βρώμη, το κριθάρι, κ.α.

Αυγά

Έρευνα που παρουσιάστηκε στο 19ο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο για την Παχυσαρκία στη Γαλλία έδειξε ότι η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με τη μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Τα αυγά φαίνονται να καταπιέζουν την ορμόνη που δημιουργεί το αίσθημα της πείνας αλλά και να αυξάνουν την ορμόνη που δίνει το σήμα της πληρότητας.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ακόρεστα καλά λιπαρά, γίνοντας έτσι μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας που μπορεί και αυξάνει την πληρότητα. Επίσης, παρά τη μεγάλη τους θερμιδική αξίας, έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition που έγινε το 2013 έδειξε ότι η κατανάλωσή τους δεν αυξάνει το σωματικό μας βάρος, όταν περιλαμβάνονται στη διατροφή μας.

You may also like