Ποιες τροφές μας ξεκουράζουν;

vegetables basket k-magΜπορεί οι διακοπές να τελείωσαν και μαζί τους να τελείωσε και η αίσθηση της ξεκούρασης, όμως σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ξεκουραστείτε και να νιώσετε ανανεωμένοι, ειδικά τώρα που βιώνουμε το πιο… «θερμό» από όλες τις απόψεις φθινόπωρο.

Κι επειδή οι ρυθμοί και οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να είναι απαιτητικοί, θα πρέπει να αναζητήσετε διέξοδο και δυνάμεις στη διατροφή σας.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα μπορεί να μας χαλαρώσει και να διώξει από πάνω μας το άγχος και το στρες της καθημερινότητας, όπως και το διαρκές αίσθημα κόπωσης. Άλλωστε, πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει ότι όταν είμαστε πεινασμένοι υποφέρουμε από πονοκέφαλο και απαλλασσόμαστε γρήγορα από αυτόν αμέσως μόλις φάμε κάτι.

Ποιες όμως είναι οι τροφές που μας βοηθούν να ξεκουραστούμε;

kafesΟ καφές: Ο καφές όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες ξεκουράζει το σώμα και τονώνει τη λειτουργία του. Θεωρείται ως τονωτικό για τον οργανισμό και διώχνει μακριά τον πονοκέφαλο που δημιουργείται λόγω κούρασης.

 

Τα ψάρια: Τα ψάρια και ειδικότερα τα λιπαρά ψάρια τονώνουν τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου λόγω του ότι είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτή η ιδιότητά τους είναι που καθιστά το σώμα πιο ξεκούραστο και δυνατό ακόμη και μετά από μια κοπιαστική μέρα στη δουλειά.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά και ειδικότερα οι ποικιλίες διαφορετικών χρωμάτων περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποβολή του στρες και εξασφαλίζουν την ορθότερη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και όλων των ζωτικών οργάνων.

meliΤο μέλι: Το μέλι είναι μια πλούσια πηγή υδατανθράκων και έτσι, αποτελεί μία θρεπτική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Έτσι, κάθε φορά που θα νιώθετε ότι χρειάζεστε ξεκούραση και ενέργεια, καλό θα ήταν να τρώτε μια μικρή κουταλιά μέλι ώστε να αναπληρώνετε τις δυνάμεις σας. Το μέλι συνιστάται ιδιαιτέρως στους μαθητές, καθώς αυξάνει τη διαύγεια και την ενέργεια για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους.

Το ταχίνι: Το ταχίνι είναι μία εξίσου πλούσια πηγή βιταμινών και «αποθήκη ενέργειας». Σε συνδυασμό με το μέλι αποτελεί πραγματικά μία «βόμβα» βιταμινών και ενέργειας που ξεκουράζει τόσο το σώμα όσο και το νου. Το ταχίνι με το μέλι είναι μια καλή ιδέα και για ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

You may also like