Ποιο είδος yoga σας ταιριάζει;

Η yoga προσφέρει πολλές εναλλακτικές στο κοινό και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε αυτήν που ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες.

Η yoga συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είδη γυμναστικής τα τελευταία χρόνια κι αυτό δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει. Τα προγράμματά της μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν κάθε σώματος, να φτιάξουν τη στάση του σώματος και να χαλαρώσουν τον οργανισμό στο σύνολό του. Υπάρχουν αρκετά είδη yoga, όμως, ανάμεσα στα οποία μπορούμε να επιλέξουμε, ανάλογα με το τι στόχους θέτουμε και τις σωματικές μας αντοχές την εκάστοτε χρονική περίοδο.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή:

Η hot yoga (Bikram Yoga), για παράδειγμα, που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πιο γνωστή σε ευρύ επίπεδο κι έχει ανέβει περισσότερο η ζήτησή της στην Ελλάδα, πραγματοποιείται σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία από 35 έως 42 βαθμούς και υγρασία στο 40% και ενθαρρύνει την έντονη εφίδρωση. Αυτό μπορεί να ανεβάσει αρκετά τη θερμοκρασία του σώματος, γίνοντας, έτσι, μη ασφαλής γυμναστική για όλους και ειδικά για ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Η Vini yoga προτείνεται συνήθως για αρχάριους αλλά και όταν χρησιμοποιείται σαν είδος θεραπείας. Είναι φτιαγμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε κάθε άτομο, ανεξάρτητα από τη φυσική και σωματική του ικανότητα.

Η Sivananda εστιάζει σε ήπιες κινήσεις και βαθιά χαλάρωση. Πρόκειται για ένα στυλ yoga που εισήχθη το 1936 από τον Swami Sivananda κι ακολουθεί το ίδιο φορμάτ παγκοσμίως.

Η Iyengar είναι ένα είδος yoga που δίνει έμφαση στην ακρίβεια, στη λεπτομέρεια και στην ευθυγράμμιση κατά τη διάρκεια της στάσης και του ελέγχου της αναπνοής. Με τις στάσεις αναπτύσσεται η σταθερότητα και η δύναμη, ενώ, συχνά, χρησιμοποιούνται στηρίγματα, όπως τούβλα και ζώνες.

H Kundalini θεωρείται για πολλούς η πιο επικίνδυνη μορφή yoga, γιατί περιλαμβάνει σωματικές και πνευματικές πρακτικές, που στοχεύουν στη σωματική ζωτικότητα και στην ενίσχυση της συναίσθησης. Χρησιμοποιούνται, παράλληλα, ψαλμοί και τεχνικές αναπνοής για να απελευθερώνεται ενέργεια.

You may also like