Πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο….

Arles-ΓΑΛΛΙΑ
(ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ)

«Rencontres d’ Arles 2012». Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Αρλ, η μικρή πόλη της νότιας Γαλλίας στις εκβολές του Ρήνου, γίνεται το κέντρο ενδιαφέροντος για τους λάτρεις της φωτογραφίας, συγκεντρώνοντας φωτογράφους, συλλέκτες, γκαλερίστες και εκδότες απ’ όλο τον κόσμο καθώς και πλήθος επισκέπτες. Η φετινή 43η διοργάνωση του φεστιβάλ φωτογραφίας περιλαμβάνει 50 εκθέσεις, που φιλοξενούνται σε ιστορικά κτίρια και σε υπαίθριους χώρους. Ανάμεσά τους το αφιέρωμα «Οι τσιγγάνοι του Γιόζεφ Κουντέλκα», με την πλήρη σειρά των φωτογραφιών που τράβηξε ο μεγάλος Τσέχος φωτογράφος το 1975, καθώς και η έκθεση με έργα της Σοφί Καλ, που περιλαμβάνει δύο σειρές φωτογραφιών από την Κωνσταντινούπολη: «Η τελευταία εικόνα», με θέμα τυφλούς που έχασαν πρόσφατα την όρασή τους, και «Βλέποντας τη θάλασσα», όπου εστιάζει τον φακό της σε ανθρώπους που βλέπουν για πρώτη φορά τη θάλασσα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η έκθεση του νέου Αμερικανού φωτογράφου Λούκας Φόγκλια, με θέμα ανθρώπους οι οποίοι, για διάφορους λόγους, εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα για να ζήσουν «μέσα στη φύση». Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου.
www.rencontres-arles.com

Λονδίνο-Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
(ΘΕΑΤΡΟ)
«Sweeney Todd». Οπως ομόφωνα παραδέχονται οι Βρετανοί κριτικοί, η νέα παραγωγή του «Σουίνι Τοντ», που σκηνοθέτησε ο Τζόναθαν Κεντ, έχει απογειώσει το μιούζικαλ-θρίλερ του Στίβεν Σοντχάιμ, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1979. Βασισμένο σε μια ανατριχιαστικά διασκεδαστική ιστορία αγάπης και εκδίκησης, το έργο έχει πρωταγωνιστή έναν κουρέα που χρησιμοποιεί το ξυράφι του για να στείλει στον άλλο κόσμο πελάτες του. Ο Κεντ έχει μεταφέρει χρονικά την αφήγηση από τη βικτωριανή εποχή στον Μεσοπόλεμο, προσθαφαιρώντας καίριες λεπτομέρειες στην αφήγηση χωρίς να χαθεί η ισορροπία του έργου. Το μεγάλο ατού της παράστασης είναι οι ερμηνείες του Μάικλ Μπολ στον ρόλο του σατανικού μπαρμπέρη (στο σινεμά τον ερμήνευσε ο Τζόνι Ντεπ) και της Ιμέλντα Στάντον, που παίζει τη Μις Λόβετ, την ερωμένη και «βοηθό» του, δίνοντας χιουμοριστικές ανάσες στη μακάβρια ατμόσφαιρα του μιούζικαλ. Εως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Adelphi Theatre, www. sweeneytoddwestend. com

(ΕΚΘΕΣΗ)

«Metamorphosis: Titian 2012». Πολλοί Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, από τον 17ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή, έχουν αναγνωρίσει την επιρροή του Τισιανού, ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους της ιταλικής Αναγέννησης. Υποστηρίζοντας ότι η επιρροή του εξακολουθεί να είναι σημαντική σήμερα, οι διοργανωτές της έκθεσης ανέθεσαν σε τρεις σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες τη δημιουργία έργων εμπνευσμένων από τρία έργα του Τισιανού, βασισμένα στο επικό ποίημα του Οβίδιου «Μεταμορφώσεις»: τους πίνακες «Η Αρτεμις και ο Ακταίων», «Ο θάνατος του Ακταίωνα» και «Αρτεμις και Καλλιστώ», οι οποίοι εκτίθενται μαζί με έργα του Κρις Οφίλι (ζωγραφική), του Κόνραντ Σόκρος (εγκατάσταση) και του Μαρκ Γουάλινγκερ (φωτογραφίες). Οι τρεις καλλιτέχνες, σε συνεργασία με το Royal Ballet, σχεδίασαν επίσης κοστούμια και σκηνικά για τρία νέα μπαλέτα, εμπνευσμένα και αυτά από τις αφηγήσεις του Οβίδιου στις «Μεταμορφώσεις» και τους πίνακες του Τισιανού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου.
The National Gallery
www. nationalgallery. org. uk

Μπογκοτά-ΚΟΛΟΜΒΙΑ
(ΕΚΘΕΣΗ)
«Gerhard Richter: Synopsis». Παράλληλα με το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του, που παρουσιάζεται στο παρισινό Μουσείο Πομπιντού (πίνακες, σχέδια, γλυπτά από γυαλί), ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ διάλεξε ο ίδιος για την έκθεση στην πρωτεύουσα της Κολομβίας 27 έργα του δημιουργημένα μεταξύ 1977 και 2000: «φωτο-ζωγραφική» (πορτρέτα βασισμένα σε φωτογραφίες), τοπία που ανατρέχουν στη ρομαντική γερμανική τοπιογραφία, μινιμαλιστικά αφαιρετικά έργα από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 (εδώ ο πίνακας «Σύνοψις», 1998). Αν και μικρή σε μέγεθος, η έκθεση αντανακλά την περιπετειώδη διαδρομή του Ρίχτερ, μιας από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες στο σύγχρονο καλλιτεχνικό τοπίο της Ευρώπης. Οπως είπε πρόσφατα ο 80χρονος καλλιτέχνης, παραμένει αιχμαλωτισμένος από τη ζωγραφική, όποια και αν είναι η δημοτικότητα των άλλων μέσων καλλιτεχνικής έκφρασης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου.
Museo de Arte Banco de la Republica – www. banrepcultural. org

Νέα Υόρκη, Η.Π.Α
(ΘΕΑΤΡΟ)

«If There Is I Haven’t Found It Yet». Η ζωή είναι δύσκολη για την Αννα, μια υπέρβαρη 15χρονη μαθήτρια, που έχει γίνει στόχος επιθέσεων από συμμαθητές της. Ο πατέρας της, παθιασμένος οικολόγος που γράφει ένα βιβλίο για τη σωτηρία του πλανήτη, αδυνατεί να τη βοηθήσει και όταν η καθηγήτρια μητέρα της τη μεταφέρει στο σχολείο όπου διδάσκει για να την προστατεύσει, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα: η Αννα αποβάλλεται όταν τραυματίζει με κουτουλιά έναν συμμαθητή της. Τότε είναι που εμφανίζεται απροειδοποίητα ένας θείος της, ο αλητόβιος και αθυρόστομος Τέρι, το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας, που αναζητάει προσωρινό καταφύγιο στο σπίτι τους. Ο άνθρωπος αυτός προσεγγίζει την Αννα και η απροσδόκητη φιλία τους τη βοηθάει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, ενώ ταυτόχρονα αναστατώνει τη συμβατική σχέση των γονιών της. Στη νέα κωμωδία του Νικ Πέιν, που σκηνοθετήθηκε από τον Μάικλ Λόνγκχερστ, πρωταγωνιστούν η Ανι Φάνκε (Αννα), o Μπράιαν Ο’ Μπερν και η Μισέλ Γκόμεζ (οι γονείς) και ο Τζέικ Γκίλεγχαλ (Τέρι), ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στην αμερικανική θεατρική σκηνή. Εως τις 25 Νοεμβρίου.
Laura Pels Theater – www. roundabouttheater. org

ΓΑΛΛΙΑ
(ΕΚΘΕΣΕΙΣ)

Ο Καραβάτζο και η επιρροή του”  :  Δύο εκθέσεις στη Γαλλία, στο Μονπελιέ και στην Τουλούζη, εστιάζουν στον Καραβάτζο και στην επιρροή του στην ευρωπαϊκή τέχνη. Με τον κοινό τίτλο «Corps et Ombres: Caravage et le caravagisme europeen», το Μουσείο Fabre του Μονπελιέ και το Musee des Augustins στην Τουλούζη παρουσιάζουν έργα του Ιταλού καλλιτέχνη (1571-1610) που με την τολμηρή χρήση της φωτοσκίασης, τον ωμό ρεαλισμό και τη θεατρικότητα της ζωγραφικής του άνοιξε νέους ορίζοντες στην ευρωπαϊκή τέχνη. Μαζί με τους πίνακες του Καραβάτζο (εδώ το «Αγόρι που το δάγκωσε σαύρα»), η έκθεση του Μονπελιέ παρουσιάζει έργα μιας πλειάδας Ιταλών, Γάλλων και Ισπανών ζωγράφων που δέχτηκαν την επιρροή του -Μανφρέντι, Οράτσιο και Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, Ριμπέρα, Ζορζ ντε λα Τουρ, Βελάσκεθ, Θουρμπαράν κ.ά.- ενώ στην Τουλούζη η έκθεση επικεντρώνεται στην επιρροή του Καραβάτζο σε Φλαμανδούς και Ολλανδούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Γιορντάενς και ο Ρέμπραντ.

Πηγή:http://www.skai.gr

You may also like