Πουρές πατάτας με θυμάρι

φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr

φωτογραφία: Stockfood/Visualhellas.gr

ΥΛΙΚΑ: (Μερίδες 4)
1 κιλό πατάτες
100 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μουσταρδας
1 – 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες.Τις ξεφλουδίζουμε και τις ρίχνουμε σε βραστό αλατισμένο νερό.

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 – 50 λεπτά. Αν τις διαπερνά με ευκολία το πιρούνι, σημαίνει ότι είναι έτοιμες. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε. Ρίχνουμε το νερό (τις σουρώνουμε) και τις λιώνουμε είτε με το πρες πουρέ είτε με ένα μεγάλο πιρουνι ρίχνοντας συγχρόνως γάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το γάλα και να γίνει λείος και απαλός. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι «γυαλίσει» ο πουρές. Αποσύρουμε, προσθέτουμε την ντιζονέζ, το θυμάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τον πουρέ όσο είναι ζεστός.

Ο πουρές αυτός ταιριάζει με ολόκληρο κοτόπουλο φούρνου, ψητό μοσχάρι κατσαρόλας ή φουρνιστό (ροστ μπιφ), χοιρινές μπριζόλες, χοιρινό μπούτι ψητό ή σολωμό.

You may also like