Πρακτικές συμβουλές κατά της οσφυαλγίας, από τον Κωνσταντίνο Φούντα

55d32b486637eab4e1021cf8a086bccb Η οσφυαλγία δηλαδή ο πόνος στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μια πλειάδα παθήσεων. Περίπου το 80 % του πληθυσμού στην διάρκεια της ζωής του θα βιώσει πόνο στη μέση και αποτελεί την δεύτερη αιτία απουσίας από την εργασία μετά το κοινό κρυολόγημα.

Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι ποικίλα. Ως αιτιολογικοί παράγοντες θεωρούνται οι συγγενείς ανωμαλίες, τραυματισμοί της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οστεοπόρωση, διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονώδεις παθήσεις, ρευματοπάθειες, , όγκοι,  ψυχοσωματικά αίτια και ανατομικές διαταραχές  όπως σκολίωση και κύφωση . Κύρια εκλυτικά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η αποχή από την σωματική άσκηση και κατά συνέπεια η αποδυνάμωση του μυϊκού συστήματος γύρω από τη μέση και η καθημερινή καταπόνηση του σώματος μας που οδηγεί στα όρια της υπερκόπωσης.

Κάποιες χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη εμφάνισης πόνου στη μέση είναι οι παρακάτω :

  • Σε όρθια θέση θα πρέπει η μέση να είναι ευθεία αποφεύγοντας την χρήση παπουτσιών με ψηλό τακούνι.
  • Σε περίπτωση πολύωρης ορθοστασίας καλό είναι να εναλλάσσεται το βάρος πότε στο ένα και πότε στο άλλο πόδι κρατώντας το γόνατο λυγισμένο.
  • Σε καθιστή θέση πρέπει να τοποθετείται ένα μαξιλαράκι πίσω από την καμπύλη της μέσης ώστε να διατηρείται σε ευθεία γραμμή.
  • Δεν θα πρέπει να σκύβουμε με τα γόνατα τεντωμένα και λυγίζοντας τη μέση. Αντίθετα σκύβουμε λυγίζοντας τα γόνατα.
  • Όταν θέλουμε να σηκώσουμε ένα αντικείμενο, πλησιάζουμε όσο γίνεται πιο κοντά λυγίζοντας τα γόνατα μας και διατηρώντας τη μέση μας σε ευθεία γραμμή.
  • Κατά την διάρκεια του ύπνου αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με τα χέρια πάνω από το κεφάλι διότι προκαλείται υπερέκταση στη μέση. Επίσης σημαντική είναι η χρήση ενός ανατομικού στρώματος.

Η ακριβής διάγνωση της οσφυαλγίας γίνεται με βάση τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και κατόπιν οργανώνεται η θεραπευτική αγωγή η οποία είναι κυρίως συντηρητική (φάρμακα, φυσικοθεραπεία) και όταν κρίνεται απαραίτητο χειρουργική. Για την πλήρη αποκατάσταση της οσφυαλγίας είναι σημαντική η ανάκτηση της ισχύος και αντοχής των μυών γύρω από τη μέση οι οποίοι δρουν σαν φυσικό μαξιλάρι υποστηρίζοντας την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης  και διατηρώντας την σε ευθεία γραμμή.

 

325539_101152186679729_114568399_o 1Κωνσταντίνος Β. Φούντας
Φυσικοθεραπευτής- Μanual Therapist
Υπεύθυνος Κέντρου Φυσικοθεραπείας
” ΙΣΟΚΙΝΗΣΗ “
Γρυπάρη 143, Καλλιθέα, Αθήνα
210-9569300

You may also like