Προκαταλήψεις για κάθε μέρα της εβδομάδας….

Οι μέρες της εβδομάδας έχουν συνδεθεί με διάφορες προλήψεις που πηγάζουν από πολύ παλιά.
Έτσι, η Τρίτη θεωρείται μέρα γρουσούζικη, γιατί αλώθηκε η Πόλη, ενώ η Τετάρτη είναι μέρα νηστείας και αποφεύγουμε κάποιες δραστηριότητες. Αντίστοιχα, επειδή σταυρώθηκε ο Χριστός, σε πολλά μέρη της πατρίδας μας πιστεύουν πως, αν πλυθούν αυτή τη μέρα τα ρούχα τους, οι άρρωστοι θεραπεύονται.
Στο Βυζάντιο απαγορευόταν αυστηρά να κόψει κανείς τα νύχια του Τετάρτη και Παρασκευή, αλλά να λουστεί την Κυριακή. Μάλιστα, κάτι τέτοιο επέφερε σημαντική ποινή από την εκκλησία.
Με τον καιρό,η τιμωρία καταργήθηκε, αλλά η παροιμία πέρασε στην συνείδηση του κόσμου.

Όσο για την Παρασκευή και 13; Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία.

friday13Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν αριθμούν τον 13ο όροφο περνώντας από τον 12ο στον 14ο. Το ίδιο γίνεται και με την 13η σειρά καθισμάτων στα αεροπλάνα, αλλά και σε πολλούς δρόμους όπου δεν υπάρχει ο αριθμός 13.

Σύμφωνα με τους λαογράφους, δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι η «Παρασκευή και 13» είναι μια γρουσούζικη μέρα. Ολα αυτά όμως πριν από το 19ο αιώνα. Η αρχαιότερη γνωστή τεκμηριωμένη αναφορά εμφανίζεται το 1869 στη βιογραφία του «Henry Sutherland Edwards» του Gioachino Rossini, ο οποίος πέθανε «Παρασκευή και 13».

You may also like